”Flygkaparen är min farbror”

Uppdaterad 2011-08-05 | Publicerad 2011-08-04

Nya spår kan lösa 40-årig flygkapning

Fallet med en mysterisk flygkapning som i 40 år gäckat de amerikanska myndigheterna kan vara på väg att lösas.

Marla Cooper hävdar nu att den mytomspunne kaparen ”D.B. Cooper” är hennes farbror. 

Marla Cooper tror att hennes avlidne farbror, Lynn Doyle Cooper, var ”D.B. Cooper” – mannen som en regnig natt i november 1971 kapade ett plan, kastade sig ut i fallskärm med 200 000 dollar i kontanter – och försvann spårlöst, skriver AP.

Fallet med den våghalsiga kaparen som kom undan har under årtionden fascinerat amatördeckare och författare.

Cooper, som idag är 48, har berättat för FBI om sina egna minnen från ett Thanksgivingfirande hos hennes farmor i Sisters, Oregon, 1971, då två av hennes farbröder planerade något ”lömskt”.

De båda gav sig av på en påstådd kalkonjakt, men när de kom tillbaka dagen efter var hennes farbror ”L.D.” skadad och hon hörde hur de berättade för hennes pappa att de kapat ett plan, berättade Marla Cooper för tv-kanalen ABC News.

”Pengaproblemen är över”

– Jag var åtta år gammal, så jag kan inte berätta exakt vad han sa, men jag kommer ihåg orden: ”Våra pengaproblem är över. Vi behöver bara åka tillbaka och hämta pengarna,” sa Cooper i en intervju med AP på onsdagen.

Det var inte förrän långt senare som Marla Cooper kopplade ihop minnena med saker hennes pappa sagt strax före sin död 1995 och kommentarer hennes mamma gjort för två år sedan.

Hon kollade då upp fallet med ”D.B. Cooper” och kontaktade FBI.

Även om de federala utredarna säger att ett 40 år gammalt kapningsfall inte ligger högt på prioriteringslistan, när nutida brottslingar är ett betydligt större hot, har fallet haft en framträdande plats i amerikansk folklore: mannen som kom undan med den fantastiska kuppen.

– Vi vill så förtvivlat gärna tro på att folk kan göra sånt som vi själva inte kan, sa Geoffrey Gray, som skrivit en bok om fallet.

Återupplivade fallet

FBI är inte övertygade om att ”D.B. Cooper” ens överlevde fallskärmshoppet, men har under åren följt upp över 1 000 spår i fallet och hundratals namn har figurerat i utredningarna.

För fem år sedan återupplivades fallet och FBI släppte bland annat bilder på kaparens slips och på sedlar som återfunnits i Columbiafloden 1980.

I måndags rapporterade byrån att man följde upp ett nytt tips, men FBI-agenten Fred Gutt ville på onsdagen inte bekräfta om Marla Cooper var deras källa. 

– Det är ett olöst brott och vi har en skyldighet att ta itu med det om ny, trovärdig information når oss, sa Gutt.

Marla Coopers farbror ”L.D.” dog 1999. Ett gitarrband som tillhört honom räckte inte till för fingertrycksanalys, så nu letar FBI och familjen efter fler föremål för analys, bekräftade Gutt.

FBI har ingen uppfattning om hur lång tid det kan ta att få svar på om farbror ”L.D.” var en och samme som ”D.B. Cooper”.