Så har solsken sällan skådats

Publicerad 2011-06-28

Fotograf fångade utbrott – stort som fem jordklot

Aktiv period Solens utbrott som syns på bilden kan nå ut flera tusen kilometer i rymden.

Nej, det är ingen apelsin.

Det är solen – som du aldrig sett den tidigare.

– Utbrottet nere till höger är stort som fem jordklot travade på varandra, säger astrofotografen Göran Strand, 40, på Frösön.

Bilden togs när solen äntligen tittade fram över Storsjön i söndags efter midsommarens bedrövliga väder. På bilden ser man tydligt solens struktur och hur plasma slungas ut från ytan som enorma utbrott.

– Det är just solens ständiga aktivitet som gör den så fascinerande att fotografera. Det händer hela tiden något, säger Göran.

”Inne i en aktiv period”

Temperaturen på solens yta är cirka 6 000 grader. Utbrotten, så kallade protuberanser, kan nå tusentals kilometer ut i rymden.

– Solaktiviteten går i cykler om elva, tolv år. Just nu är vi inne i en aktiv period. Ett utbrott som det nere till höger i bild kan pågå många timmar.

Till vardags jobbar Göran som frilansfotograf. Men då är det mest reklambilder han tar.

Astrofotografi är hans stora fritidsintresse och något han gör enbart för sitt eget nöje.

”Köpa sig framgång”

– Det är klart att de bilder som Nasa tar med sonder nära solen är fantastiska. Men jämfört med dem som tas från jorden tycker jag att mina står sig väl. Nasas är bättre, men de har också betydligt mer avancerad utrustning. I någon mån kan man köpa sig framgång här.

För det räcker naturligtvis inte med vilken pocketkamera som helst. Att rikta sökaren direkt mot solen kan skada både ögonen och kameran.

Den viktigaste komponenten i Görans utrustning är därför ett teleskop utrustat med ett avancerat filter som bara släpper igenom ljus av en enda våglängd av rött ljus.

– Nästa projekt blir att sätta samman ett stort antal bilder av solytan till en film.

Följ ämnen i artikeln