Getter skjutna med pilar på djurparken

Publicerad 2011-06-28

Polisen utreder djurplågeri

Djurplågeri En killing har tidigare skjutits till döds och en get fått en pil i halsen och polisen utreder djurplågeri.

Getter, lamm och hönor har skjutits med pilar på Apladalens djurpark i Värnamo.

I tisdags morse upptäcktes den andra attacken inom loppet av två dagar mot parkens djur.

– Det är rent bedrövligt. Fortsätter det kan vi inte ha djur här, säger Hans-Åke Hansson, parkansvarig på Värnamo kommun.

En av pilarna getterna skjutits med.

Hans-Åke Hansson har arbetat med Apladalens djurpark i mer än 25 år, aldrig tidigare har han varit med om något som liknar de senaste dagarnas händelser.

I söndags hittade vaktmästaren på djurparken ett skadat lamm med ett hål i huvudet, ett stenkast därifrån låg ett annat lamm ihjälskjutet. Såren tyder enligt Hans-Åke Hansson på att någon har skjutit med pistol mot djuren. Händelsen polisanmäldes och fram till i morse trodde Hans-Åke Hansson att lugnet återvänt till hagen.

Hittade pilar i getterna

– I dag på morgonen ringde semestervikarien på djurparken och sade att det satt pilar i getterna. Tre getter, två hönor och en tupp har beskjutits med tio centimeter stora blåspilar. Totalt har vi hittat 13 pilar varav åtta satt i djuren.

De beskjutna djuren har överlevt men har sår efter pilarna. Efter söndagens attack hämtade den bonde som lånar ut sina lamm till djurparken hem sina djur.

Djurparken under bevakning

Djurparken är välbesökt under sommaren och många har haft frågor om det som inträffat.

– Vi talar ju om vad som har hänt och besökarna tycker att det är helt bedrövligt, fortsätter det kan vi inte ha djuren kvar. Kaninerna är de enda de inte har gett sig på ännu.

– Man blir ju helt chockad, att någon kan ge sig på och skada djur så här, utan någon empati för levande djur, säger Hans-Åke Hansson.

Djurparken kommer från och med nu bevakas under kvällstid. Händelsen är polisanmäld som djurplågeri och en utredning har inletts.

– Pilarna är tagna till teknisk undersökning, sedan väntar den vanliga spaningsvägen med vittnen och den tekniska biten. I nuläget har vi inget att gå på, säger Åke Johansson, förundersökningsledare på polisen i Värnamo.