Labradorerna ska avlivas efter djurförsök – nu hotas forskarna

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare och djurskötare dödshotas efter att djurförsöken med sex labradorer vid Göteborgs universitet blivit kända.

Mejl- och sms-hoten började sedan en djurrättsorganisation publicerat en artikel om forskningen.

– De har blivit livrädda och mår dåligt, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef på Göteborgs universitet.

Djurförsöken med de sex labradorerna som används i forskning för att testa tandimplantat på Göteborgs universitet har rört upp starka känslor. Det har lett till att forskare har fått ta emot allvarliga hot via mejl, sms och på sociala medier.

– De har blivit livrädda och mår dåligt. Vi har fått vidta säkerhetsåtgärder för att skydda dem som har utsatts, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef på Göteborgs universitet.

1 av 6 | Foto: Mathilda Andersson Nwachukwu/Spionen
Labradorer med tandimplantat på Göteborgs universitet. Hundarna på bilden lever inte längre. Bilden är från 2012, och publicerades första gången i ett reportage i Göteborgs universitets studentkårs tidning Spionen.

Vilken sorts säkerhetsåtgärder som universitet gjort vill Jörgen Svensson inte närmare gå in på.

Men han berättar att det var efter organisationen Djurrättsalliansens publicering om hundarna som hatet och hoten började.

– Man har försökt jaga vissa enstaka forskare och djurskötare. De har googlat efter personer som sedan har fått hotfulla sms och mejl.

Skriver: ”Vet var familjen bor”

Jörgen Svensson säger att det i sms:en bland annat ska ha stått att forskarna ska akta sig, att man vet var familjen bor och vad man ”borde göra med mördare”.

–Det är fruktansvärt. Det påverkar på så sätt att våra forskare inte vågar forska om vissa ämnen. Jag vet att folk resonerar så.

Jörgen Svensson vädjar om att hoten ska upphöra.

– Ta en saklig debatt istället. Detta skapar ingenting av värde. Folk blir rädda.

Hoten kommer nu att samlas in av Göteborgs universitet och sedan polisanmälas.

Tar avstånd från hoten

Djurrättsalliansen uppger att de inte ligger bakom hoten, utan tar avstånd från dem.

– Vår organisation arbetar utifrån ickevålds principen. Det är oacceptabelt med hot, hat och personangrepp. Det tar också bort fokus från det egentliga syftet–att rädda hundarna, säger Malin Gustafsson, presstalesperson för Djurrättsalliansen.

Ricky Gervais vill att försöken upphör

Djurrättsalliansen fick in över 80 000 namnunderskrifter mot djurförsöken. Veterinären Mark Collins, som tidigare jobbat på laboratoriet, har kallat försöken för ”fruktansvärda”.

Tv-profilen och hundälskaren Anders Bagge har också engagerat sig i labradorernas öde och skriver på Instagram att han mer än gärna adopterar en av hundarna.

Även den brittiska komikern Ricky Gervais och Downton Abbey-skådespelaren Peter Egan har engagerat sig och vill att universitet ska sluta med försöken, skriver The Times.

Göteborgs universitet har tidigare uppgett för Aftonbladet att försöken kommer att fortsätta och avslutas med att att labradorerna avlivas i slutet av februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE