JO kritiserar polisagerande

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-23

En av pojkarna som misstänks för dödsmisshandeln på Kungsholmen var redan i våras anmäld för misshandel.

Nu kritiseras polisens handläggning av JO.

I början av oktober misshandlades 16-årige Riccardo Campogiani till döds. En av de misstänkta gärningsmännen var redan tidigare anmäld till polisen för ett grovt våldsdåd, men de agerade aldrig. Nu har polisen JO-anmälts.

I april misshandlades några pojkar med ett järnrör av två andra pojkar. Händelsen polisanmäldes, och efter några dagar hade polisen klart för sig vilka de misstänkta pojkarna var, skriver TT.

En av dem misstänks i dag även för delaktighet i dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo Campogiani på Kungsholmen i början av oktober.

Det fick pappan till en av de misstänkta gärningsmännen att JO-anmäla.

”Det är helt oacceptabelt”

Trots misstankarna mot de två pojkarna för misshandeln i våras dröjde det till september innan Citypolisens ungdomsrotel kontaktade ett av offren och frågade om han ville att utredningen skulle fortsätta.

Nu riktar chefsjustitieombudsmannen Mats Melin mycket skarp kritik mot åklagaren och polisen för den långa handläggningstiden.

– Fall där brottsoffer eller gärningsmän är unga ska hanteras skyndsamt. I det här fallet handlar det om både och. Det är helt oacceptabelt att att en utredning av det här slaget tar sådan tid, säger Mats Melin till Punkt SE.