Fredrik har ett hål – i huvudet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-17

Pannbenet nedfryst i väntan på operation

GÖTEBORG. Fredrik, 27, fick pannbenet bortplockat efter en olycka för ett halvår sen.

På tisdag plockas det fram ur frysen på Sahlgrenska – för att sättas tillbaka.

Ovanför Fredrik Nilssons ögonbryn sluttar pannan brant bakåt under det tjocka håret. Fast det syns inte förrän 27-åringen plockar av sig den vadderade hjälmen.

Olyckan inträffade i Brunnsparken i Göteborg i december:

– Jag hade varit ute och handlat julklappar med en kompis och halkade på en isfläck och slog i bakhuvudet.

Hjärnan slungades mot insidan av skallbenet. Hans kompis trodde inte att det var så farligt och försökte få tag på en taxi. Men ett gäng läkarstuderande råkade passera. De insåg allvaret.

– Som tur var. Jag var medvetslös, säger Fredrik.

Livshotande svullnad

En halvtimme senare rullades han in på akuten. En röntgenundersökning visade blödningar under det oskadade skallbenet. Och en livshotande hjärnsvullnad.

– Skallbenet ska normalt skydda hjärnan, men här fick det motsatt effekt, säger Steen Fridriksson, chef för neurointensiven på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hjärnsvullnad kan hävas på flera sätt, men för Fredrik hjälpte varken läkemedel eller andra insatser. För att lätta på trycket skars en bit av hans skallben, cirka 10 gånger 15 centimeter, bort.

– Benlocket är sterilt inpackat och placerat i en plastkorg. Det förvaras i en frys som håller minus 80 grader, säger Steen Fridriksson.

På tisdag, efter nästan sju månader, är det äntligen dags. Och Fredrik – som varken kunna bada, träna eller resa – längtar efter att få tillbaka sitt liv.

Växt ihop

Men ingreppet är komplicerat. Hud och underhud kan ha växt samman med hjärnan och måste i så fall säras på.

– Infektionsrisken är också rätt hög, säger Steen Fridriksson.