Han hittades död i soffan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-02-13

Bo Holmberg, 67, dog ensam – kom aldrig över sorgen efter mordet på Anna Lindh

”HANS SOCIALA LIV FÖRSVANN” När Anna Lindh mördades, i september 2003, blev Bo Holmberg förtvivlad och ensam. Han hade svårt att hantera saknaden, och trots flera försök att komma vidare i livet föll han åter i djup sorg. ”Det tog honom hårt att Anna gick bort – det gjorde att hela hans vardag förändrades”, säger Thorbjörn Larsson, vän till familjen.

När hemtjänsten gick in i lägenheten satt Bo Holmberg, 67, död i soffan.

Tv:n var påslagen – och maten framdukad.

Han kom aldrig över sorgen efter sin mördade fru, utrikesminister Anna Lindh.

HITTADES AV HEMTJÄNSTEN På slutet var Bo Holmberg isolerad i sin lägenhet. För att klara vardagen fick han hjälp från hemtjänsten. Det var också de som hittade honom död i soffan.

Tidigare landshövdingen och socialdemokratiska statsrådet Bo Holmberg hade det inte lätt den sista tiden.

Förra året ramlade han och bröt höften. Han gick på kryckor och led av svår smärta. Sedan tidigare plågades han av reumatism och tvingades äta kraftiga värktabletter.

Allt förändrades

Efter mordet på sin fru Anna Lindh i september 2003 blev han förtvivlad och ensam.

– Det tog honom hårt att Anna gick bort – det gjorde att hela hans vardag förändrades och mycket annat, en del av hans sociala liv försvann. Han fick ett ansvar för grabbarna som han inte hade innan. Det påverkade honom totalt, säger Thorbjörn Larsson, präst och vän till familjen.

”Hade svårt att gå”

Bo Holmberg hade svårt att hantera saknaden och även om han gjorde flera försök att komma vidare i livet föll han tillbaka i djup sorg, enligt Aftonbladets källor.

– Han träffade en kvinna efter Anna och han tycktes i och med det leva upp lite grann. Han verkade lite gladare under den tiden. De hade planer på att bygga ut huset i Södermanland och vara där lite oftare. Men jag tror inte att de fortsatte att träffas, säger en bekant.

På slutet var Bo isolerad i sin lägenhet.

– Han hade ont och svårt att gå ut nu när det var halt. Det var någon vecka sedan vi såg honom. Han satt och väntade på en taxi, säger en granne.

Hade dukat upp

För Bo Hermansson, nära vän till familjen, var inte dödsfallet helt oväntat.

– Chockad blev jag inte – men det kom tidigare än jag räknat med. Vi hade ett bra samtal i januari. Han var inte frisk, han hade behov och hjälp i sin vardag pågrund av sin höftskada, säger han.

För att klara sitt dagliga liv hade Bo Holmberg hjälp från hemtjänsten. Det var också hemtjänstens personal som hittade honom död i torsdags.

– Han satt i soffan framför tv:n och hade dukat upp för att äta, säger en källa till Aftonbladet.

Larmet kom in till SOS 13:47 och polisen var i förrgår på plats i lägenheten. En dödsfallsutredning ska nu göras.

– Det är ingen brottsutredning utan det här gör vi alltid när det oklart hur en person dött, säger Robert Frankesson, kriminalkommissarie på utredningsroteln vid citypolisen.

Bo Holmbergs kvarlevor befinner sig nu på Rättsläkarstationen i Solna. En obduktion ska visa dödsorsaken och en rättsläkare ska sedan utfärda ett dödsbevis.

Svar väntas i mitten på nästa vecka.