Amatör – men det gör henne farligare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-11

Jihad-Jane är en amatörterrorist.

Men det gör henne bara farligare.

– Terrororganisationerna vill ha helt vanliga människor. De upptäcks inte lika lätt, säger experten Frank Cilluffo.

Frank Cilluffo Terrorexperten menar att terrororganisationerna gärna vill ha vanliga människor.

I januari attackerades Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard i sin bostad i Danmark men klarade sig oskadd. Det gjorde däremot inte den holländska filmskaparen Theo van Gogh, som höggs ihjäl på öppen gata i Amsterdam 2004.

Nu har faran nått Sverige och Säpo vågar inte säga att de har läget under kontroll.

”Kan trigga andra”

– Det är klart att de senaste dagarnas händelser och stora medieexponering påverkar hotbilden och kan trigga andra att attackera, säger Säpos pressekreterare Tina Isaksson.

Experter bedömer att både Jihad-Jane och de sju som greps på Irland är amatörer – de har varken träning, resurser eller en professionell plan.

Hittas inte lika lätt

Men det gör dem nästan farligare. Till synes vanliga människor utan kriminell bakgrund eller kopplingar till terrornätverk hittas inte lika lätt av säkerhetstjänsten.

– Amatörterrorister flaggar inte för sig själva. De är inbäddade i samhället och slår till utan att säkerhetspolisen vet vem de är, säger Magnus Ranstorp, terroristexpert.

– Det kryllar av ”wannabees” på nätet och attackerna i Holland och Danmark visar tyvärr att du inte behöver vara professionell terrorist för att lyckas, säger Frank Cilluffo, expert på terrorism vid universitetet i Washington.

Läs mer: