Kändisarna strömmar till för att hjälpa Haiti

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-14

"Vi måste agera nu"

Flera superkändisar ställer nu upp för att hjälpa offren för jordbävningen i Haiti.

Skådespelarparet Angelina Jolie och Brad Pitt skänker en miljon dollar.

Samtidigt är popstjärnan Wyclef Jean själv på väg till Haiti.

Uppgifter om döda och chockande bilder sprider sig nu från det hårt drabbade Haiti till resten av världen.

Economic Times rapporterar att Hollywoodparet Brad Pitt och Angelina Jolie skänker motsvarande sju miljoner svenska kronor till Läkare utan gränsers arbete för jordbävningens offer.

– Det är otroligt fruktansvärt att se en katastrof av den här storleken drabba ett folk som redan lidit av extrem fattigdom, våld och oroligheter i så många årtionden, säger Angelina Jolie i ett uttalande.

Jolie är sedan 2001 så kallad "goodwill-ambassadör" för FN och Pitt stödjer Läkare utan gränser sedan många år tillbaka.

– Vi förstår att de första insatserna är livsviktiga för att tillgodose de omedelbara behoven för oräkneliga människor som tvingats lämna sina hem, skadats och nu behöver omedelbar vård, säger Brad Pitt.

Paret sluter upp bakom den Haiti-födda popstjärnan Wyclef Jean som tagit ledningen i en omfattade kampanj för att få Hollywood att skänka pengar till jordbävningens offer.

Wyclef Jean, som själv åkt till Haiti, säger att skalvet är en naturkatastrof utan motstycke och att miljoner haitier nu är i fara.

– Jag kan inte tillräckligt understryka vilken humanitär katastrof detta är och passivitet kommer bara att göra den här tragedin ännu värre. Två miljoner människor i bara Port-au-Prince hotas av katastrof. Vi måste agera nu.

Andra kändisar som slutit upp i Jeans kampanj är hiphopparen Sean Diddy Combs och stjärnorna Ashton Kutcher, Demi Moore, Nicole Ritchie och Lindsay Lohan.

Följ ämnen i artikeln