”Fördelen att du kan vara anonym”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-26

Så shoppar du sexleksaker på nätet – sexologens tips

Sexleksaker är en typisk sak som kan vara lättare att shoppa på nätet än i butik.

Men se till att handla på rätt sätt.

Här ger sexologen Malena Ivarsson sina bästa råd.

Malena Ivarsson.

Att handla sexleksaker i butik kan vara pinsamt. Att stå där mitt bland raffset och dildos och välja, medan man hoppas att chefen eller mamma inte ska komma förbi och kika in genom fönstret. Betydligt enklare är att e–handla sina leksaker. På nätet finns en uppsjö olika sajter som tillhandahåller allt från dildos och glidmedel till mer fantasifulla hjälpmedel.

– Fördelarna med att handla på nätet är att du är anonym, så att du kan shoppa vad du vill på ett diskret sätt. Dessutom kan du shoppa när du vill. Gör det gärna tillsammans med din partner, säger sexologen Malena Ivarsson.

Välj med omsorg

John Sundkvist är pressansvarig på den väletablerade e–butiken Amors pilar. Hans bästa tips så att du väljer rätt produkter, är att se till att redan innan du börjar titta ha en bild av vad du är ute efter.

– Om du väljer en produkt på nätet kan du inte klämma och känna på den. Därför är det extra viktigt att titta på måttangivelserna. Det vanligaste felet våra kunder gör, är att de väljer för stora produkter. Sedan ska man inte vara rädd för att ringa butiken och fråga – ofta kan man rekommendera en bättre produkt än den kunden själv hittat.

Köp kvalitetsprodukter

Malena Ivarssson poängterar att det lönar sig att köpa kvalitetsprodukter, speciellt glidmedel som används på en sådan känslig del av kroppen.

Det finns många kopior i omlopp av de kvalitetsmärkena och gör man en sökning på nätet inser man snabbt att vissa sajter är betydligt billigare än andra.

– Det finns många butiker för sexleksaker på nätet som öppnar och sedan stänger igen direkt. Bäst är att kontrollera att företaget har funnits ett tag, det finns ett fåtal större väletablerade butiker. Är priserna extremt låga kan det röra sig om kopior och när det gäller sexleksaker går pris och kvalitet hand i hand, varnar John Sundkvist.

Få seriösa aktörer

För att undvika strul med betalningen samt vara garanterad varor av hög kvalitet och leverans i tid, gäller det att hitta rätt i sexdjungeln på nätet.

För att ytterligare skydda sig mot oseriösa försäljare kan man titta efter märkningen ”Trygg e–handel”.

– Sedan gäller samma saker som när man köper vilken vara som helst: betala inte i förskott, kolla upp företaget du köper ifrån och så vidare, säger John Sundkvist.

Lina Thorén, Minimedia

Följ ämnen i artikeln