”Vårt förslag är smartare”

Uppdaterad 2018-09-06 | Publicerad 2010-08-16

Jämtin om nya
butlerförslaget

Barnomsorg, kemtvätt och butler i anslutning till Stockholms tunnelbana.

Det är ett förslag som kan bli verklighet redan nästa sommar.

– Vi ska bara vinna valet, sen sätter vi igång, säger oppositionsborgarrådet Carin Jämtin till Aftonbladet.

Socialdemokraterna presenterar i dag ett nytt förslag tänkt att ge stockholmarna mer tid. Förslaget innebär att kommunal och privat service ska läggas i anslutning till lokaltrafiken.

Helt ny strategi

Servicen som erbjuds ska vara till exempel förskolor eller hjälp med tvätt och matinköp.

– Sjuttio procent av alla stockholmare åker kollektivt till jobbet. De flesta åker tunnelbana eller passerar en station och då kan man väl placera de här tjänsterna på samma ställe, säger Jämtin.

I praktiken skulle förslaget genomföras med en ny fastighetsstrategi som styr hur man använder t-banestationerna samt ny policy om var kommunal verksamhet som bibliotek och barnomsorg ska placeras.

– T-banestationerna är väldigt olika. I Gullmarsplan, där jag är nu till exempel, finns tomma lokaler och där skulle man kunna se skillnad redan nästa sommar. Om 70 000 stockholmare passerar här varje dag skulle de kunna hämta mat eller tvätt här.

En helhetslösning

Enligt Carin Jämtin är förslaget mycket bättre än andra förslag för att spara tid, som rut-avdrag och sextimmarsdagar.

– Det här är smartare. Det är en helhetslösning.

Hon menar att det finns stora pengar att tjäna.

– Vi skulle spara pengar eftersom vi i dag använder ytorna i tunnelbanan ineffektivt. Det handlar om hur man placerar de offentliga pengarna, vi tycker att man ska vara smartare.

Ångrar du att ni använde ordet butler?

– Nej. Varför det? För de flesta är det viktigare att snabbt kunna hämta sina matkassar eller lämna på förskolan. Men att få hjälp att byta däck eller åka till Ikea är väl också jättebra?