Barn utsatta för sexuellt våld får inte rätt stöd

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-05-20

Barn och unga som utsatts för sexuellt våld har svårt att hitta rätt stöd, enligt en rapport. Arkivbild.

Barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp har svårt att veta vart de ska vända sig för att få stöd. Ofta tar det också tid innan de får hjälp, enligt en ny rapport.

Det är fem organisationer, bland annat Storasyster och ChildX som gjort en genomgång av vilka typer av stöd som finns att få för barn och unga mellan 13 och 25 år som varit utsatta för sexuellt våld.

Slutsatsen i rapporten ”Rätt stöd i rätt tid” är att stödsystemet som finns är fragmentariskt, svårtillgängligt och otillräckligt.

”Som samhälle måste vi gemensamt bli bättre på att utveckla hjälp och stöd vid sexuellt våld inom och mellan olika verksamheter och organisationer”, säger Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare på Storasyster, i ett pressmeddelande.

Var fjärde elev i årskurs tre i gymnasiet har någon gång utsatts för ett sexuellt övergrepp, enligt rapporten. Det är offentliga verksamheter som ungdomsmottagningar och vårdcentraler som ansvarar för att möta behoven hos de barn och unga som utsatts för sexuellt våld. Men det finns stora brister i hur ideella och offentliga aktörer samverkar, enligt rapporten.

Enligt rapporten är det ofta offren själva som får leta efter rätt hjälp och då upprepade gånger måste berätta om vad som hänt och om sin utsatthet.

Skam och skuld gör att många väljer att inte berätta och det finns en brist på kunskap om sexuellt våld hos barn och unga i dag som gör det svårt för dem att respektera egna och andras gränser.

Organisationerna vill bland annat se mer samverkan, ökad information och bättre tillgänglighet. Kartläggningen har gjorts genom bland annat intervjuer, enkäter och workshops.