Mia, 65, hamnade på sjukhus – fick kämpa för att rösta

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-09

Mia Skoglund, 65.

Mia Skoglund, 65, blev inlagd på sjukhuset i Varberg i torsdags.

Men när hon ville rösta i EU-valet fanns ingen information.

– Jag tänkte på hur jag skulle känna i morgon när jag vaknar och inte har fått lägga min röst, säger hon.

Mia Skoglund blev inlagd på Hallands sjukhus i Varberg på torsdagskvällen.

Hon tog med sig röstsedeln och tänkte att det skulle finnas möjlighet att rösta på plats.

Men när Mia Skoglund frågade sjukhuspersonalen på lördagseftermiddagen och började söka runt på nätet fanns inga klara besked.

– Jag fick ingen information från sjukhuset över huvudtaget, ingen i personalen visste någonting, säger hon.

”Hade varit helt omöjligt”

Till slut fick Mia Skoglund tag i Valmyndigheten i Stockholm som berättade att man kan be en släkting eller vän att åka till en vallokal och hämta ett valkit. Därefter behöver personen åka till sjukhuset och hämta rösten, sedan åka tillbaka till vallokalen för att lämna kuvertet.

– Hur många inlagda kan få till det? säger Mia Skoglund.

Efter mycket om och men publicerade hon till slut ut ett inlägg i sociala medier där hon frågade hur hon bör gå till väga. En person svarade då att det finns ett journummer till vissa vallokaler i kommunen – där man kan be om ambulerande.

– Hade inte vederbörande svarat på mitt inlägg så hade röstningen varit helt omöjlig. Efter mycket letande fick jag tag i någon som kom hit, säger Mia Skoglund.

”Känner mig irriterad”

Vid lunchtid på söndagen kom ambulerande röstmottagare till sjukhuset i Varberg och lät henne lägga sin röst.

– De skulle till en till patient vad jag vet, berättar Mia Skoglund och fortsätter:

– Men jag känner mig irriterad. Det är sjukt att det inte finns några klara direktiv och jag tänker på hur mycket som kan missas på grund av dålig kommunikation. Det hade varit väldigt ledsamt om jag inte hade fått lägga min röst på det som jag tycker är viktigt.


Mia fick tillslut tag på en ambulerande röstmottagare som tog emot hennes röst.

Region Halland: Finns information sedan flera veckor

Marianne Kondrup, som är kommunikationschef på Hallands sjukhus, säger till Aftonbladet att samtliga vårdavdelningar ska vara informerade.

– Vi skickade ut information till chefer på alla vårdavdelningar för flera veckor sedan, om hur man röstar via ombud, säger hon och fortsätter:

– Vi har ingen kanal att rikta oss till när det kommer till patienterna, men cheferna ska ha fått informationen. Sedan är det valenheterna i kommunerna som har servicen.

Genrebild från vallokal.

Valkansliet: ”Olyckligt”

Josefin Winnfors är kanslichef i Varbergs kommun. Hon berättar att det tidigare år har funnits en vallokal på sjukhuset, men att det då har varit väldigt få som röstat.

– Samtidigt har många velat ha hjälp, exempelvis de som inte har haft möjlighet att ta sig ner till vallokalen, och då har det ändå varit stort behov av ambulerande. Därför har vi gjort bedömningen att det är bättre att bara ha ambulerade, säger hon.

Josefin Winnfors tycker samtidigt att det är olyckligt om man upplever det som svårt att veta hur röstningen går till.

– Det finns anslag med information och vi har varit där med budröstningskit. Men om personer upplever att det har varit dålig kommunikation så tar vi med oss det i utvärderingen. Vi har försökt, men information är svårt, säger hon.