Morrison i blåsväder inför nationaldag

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2021-01-24

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.

Australiens premiärminister Scott Morrison har hamnat i blåsväder.

Inför nationaldagsfirandet på tisdag har han sagt att det "inte heller var så festligt för de fångar som kom med britternas skepp till kontinenten", apropå protester mot att man firar en dag som innebar början på slutet för urinvånarsamhällen.

Den 26 januari, ”Australia day”, markerar den dag 1788 då de första britterna anlände till kontinenten. Men valet av nationaldag, av en del kallad ”Invasion day”, ifrågasätts mer och mer och många upprörs över att man firar en förödande dag ur ursprungsbefolkningens synvinkel, och vill att dagen flyttas.

"Inte så festligt"

Morrison, som i rakt nedstigande led är släkt med en straffånge på ett av de första skeppen från Storbritannien, sade tidigare i veckan att det inte heller hade varit en särskilt festlig dag för fångarna ombord på båtarna.

Uttalandet kom efter det att landets cricketförbund sagt att man inte längre tänker använda namnet "Australia day" i samband med de matcher som går av stapeln på nationaldagen, eftersom det "är en sorgens dag för spelare med rötter från ursprungsbefolkningen".

Morrisons svar blev att cricketförbundet "borde fokusera mer på cricket och mindre på politik".

"Själviskt uttalande"

”Man kan inte jämföra erfarenheterna för dem som var ombord på de där skeppen som kom till det här landet, med vad deras ankomst har betytt för urinvånarna i generationer”, skriver Cathy Freeman, australisk OS-medaljör med aboriginskt ursprung, på Twitter.

Michael Dodson, aboriginsk ledare och advokat utsedd till årets australier 2009, kallar premiärministerns uttalanden grunda och empatilösa.

– För mig visar det på en väldigt bristfällig förståelse för hur de första skeppens ankomst påverkade ursprungsbefolkningen i Australien. Det är ett väldigt själviskt uttalande, säger han till ABC News.

"Inte en jämförelse"

Morrison har sedan dess påpekat att hans uttalande inte menade att jämföra straffångarnas situation med urinvånarnas.

– Australien har mer än 25 miljoner berättelser. Var och en av oss kan spåra sin historia tillbaka till sitt eget Australien, ursprungsbefolkningens Australien. Alla berättelser är viktiga, säger han och tillägger:

– De tävlar inte med varandra. De är bara en del av vilka vi är.

Enligt en färsk undersökning säger 29 procent av australierna att de kommer att fira "Australia day", 2019 var motsvarande siffra 40 procent. Flera protester under namnet "Invasion day" planeras också till tisdagen.