Zelenskyj varnar för attack mot Zaporizjzja

Uppdaterad 2023-07-06 | Publicerad 2023-07-05

Ryska trupper har placerat föremål som liknar sprängmedel på kärnkraftverket i Zaporizjzja, enligt Zelenskyj.

Nu varnar han för att en iscensatt attack kan ske inom kort.

”Objekt som ser ut som sprängmedel har placerats på taket till flera kärnreaktorer”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnade i ett tal under tisdagskvällen om de ökade farorna mot Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja. Enligt Zelenskyj ska ryska styrkor placerat föremål som liknar sprängmedel på flera reaktorer på kärnkraftverket.

”Vi har nya uppgifter från vår underrättelsetjänst att ryska trupper har placerat objekt som påminner om sprängmedel på taket till flera enheter av kärnkraftverket”, sa Zelenskyj i talet.

”Möjligtvis för att iscensätta en attack”, fortsatte han.

Under talet vädjade Zelenskyj till internationella ledare att visa Ryssland att man är beredd att agera.

”Nu måste hela världen inse att gemensam säkerhet är totalt beroende av global uppmärksamhet på ockupanternas aktioner vid Zaporizjzja”, fortsatte han.

Ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass skrev på telegram under tisdagskvällen att Ukraina kommer försöka attackera kärnkraftverket.

”Ukrainas väpnade styrkor kommer försöka attackera Zaporizjzja under natten mot onsdag”, skrev Tass på telegram.

Volodymyr Zelenskyj.

Satellitbild över Zaporizjzja från augusti 2022.

Tidigare varningar

Varningar från Ukrainas underrättelsetjänst har tidigare kommit om att en attack mot Zaporizjzja snart kan föreligga. Enligt Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, har Ryssland varit redo att utlysa en kärnkraftskatastrof sedan ett par veckor tillbaka.

– När det kommer till den tekniska delen har Ryssland gjort allt klart för orkestrering av en teknisk katastrof på kärnkraftverket i Zaporizjzja, säger Budanov i en intervju med sajten The Warzone.

Kärnkraftverket har varit en viktig del av kriget sedan Rysslands invasion i landet inleddes. Kärnkraftverket har varit ockuperat sedan i mars 2022. Flera gånger har strider utbrutit nära kärnkraftverkets reaktorer och internationella atomenergiorganet IAEA har tidigare varnat för säkerhetsrisker.

Den 20 juni sa Zelenskyj att Ryssland övervägde en terroristattack mot kärnkraftverket genom strålningsläckage.

Kärnkraftverket i ukrainska Zaporizjzja.

Följ ämnen i artikeln