AP: Förhandlar om tre dagars vapenvila – mot tolv gisslan

Publicerad 2023-11-09

Förhandlingar pågår om en tre dagar lång humanitär vapenvila i Gaza.

Det uppger källor för nyhetsbyråerna AP och AFP.

I utbyte skulle flera ur Hamas gisslan släppas.

Följ ämnen
Israel

Det uppger flera källor med insyn, bland annat en FN-anställd och en västerländsk diplomat, för nyhetsbyrån.

Förhandlingarna sköts av Qatar, Egypten och USA, enligt källorna.

Även nyhetsbyrån AFP har rapporterat om förhandlingarna.

”Förhandlingar som leds av qatarierna i koordination med USA pågår för att säkra frisläppandet av 10 till 15 gisslantagna mot en eller två dagars eldupphör”, säger en källa till nyhetsbyrån.

Israelisk soldat inne i ett bostadshus på Gazaremsan.

CIA och Israel möttes i Kairo

Detaljerna för en eventuell vapenvila ska ha diskuterats i Kairo i veckan när CIA:s chef besökte den egyptiska huvudstaden. Även en israelisk delegation deltog i samtalen.

En vapenvila skulle innebära att mer humanitär hjälp kan komma in till Gaza, även begränsade mängder bränsle, och underlätta situationen för de många civila som befinner sig på flykt.

Kriget mellan Hamas och Israel utlöstes av Hamas massaker på civila i södra Israel den sjunde oktober och har nu pågått i över en månad.

Pressen att utlysa en vapenvila i Gaza har ökat på Israel i takt med att de civila dödstalen stiger och den humanitära situationen blir allt svårare med brist på mat, sjukvårdsmaterial och bränsle.

Netanyahu: Falska rykten

Enligt AFP motsätter sig Israel att trappa ner sina strider kring Gaza City, där Hamas har sitt starkaste fäste.

Israel har tidigare sagt att man inte kommer att upphöra med striderna med mindre än att Hamas släpper de över 200 personer, israeler och utländska medborgare, som hålls som gisslan.

– Jag skulle vilja avvisa alla slags falska rykten som kommer från alla möjliga håll, och åter klargöra en sak. Det blir inget eldupphör utan att de våra i gisslan släpps. Allt annat är fel, sa Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister, under ett möte med regeringens krigskabinett i måndags.

Israeliska raketer skjuts mot Gaza.