Turkisk minister: Efterlyste svensken Maximilian Rivkin gripen

Uppdaterad 2023-11-05 | Publicerad 2023-11-04

Maximilian Rivkin var central i spridandet av Anom, enligt FBI. Han är internationellt efterlyst för synnerligen grova narkotikabrott.

Svenske Maxilian Rivkin, 40, var internationellt efterlyst av USA och Sverige.

På lördagskvällen greps han i Turkiet, uppger landets inrikesminister Ali Yerlikaya.

FBI:s efterlysning av Maximilian Rivkin.

Den 7 juni publicerade USA:s utrikesdepartement en efterlysning av den svenske medborgaren Maximilian Rivkin. Där utlovades en belöning på upp till fem miljoner dollar – motsvarande drygt 54 miljoner kronor – för information som leder till att han grips.

Två dagar senare la även svensk polis ut en efterlysning av Rivkin. Där framgår att han är häktad i sin utevaro i Örebro tingsrätt för grova narkotikabrott. Enligt häktningsframställan, som lämnades in till domstolen redan två år tidigare, misstänks han för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott på flera platser i Sverige.

Fick turkiskt medborgarskap

På lördagskvällen uppgav Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya på X (före detta Twitter) att Maximilian Rivkin och flera andra personer gripits i ett tillslag i Istanbul.

Enligt ministern är svensken en av ledarna i ett internationellt kriminellt nätverk och var efterlyst med en så kallad ”red notice” av Interpol. Ali Yerlikaya uppger att Maximilian Rivkin tidigare hade beviljats turkiskt medborgarskap med ett falskt bulgariskt pass.

”Förfaranden för återkallande av turkiskt medborgarskap inleddes omedelbart för denna person”, skriver ministern.

Avslöjades av FBI

Amerikanska FBI fick upp ögonen för Maximilian Rivkin 2018 genom chatttjänsten Anom. Den var skapad av FBI själva och flitigt använd av kriminella som inte visste att de var övervakade.

I början av juni 2021 slog fällan igen. I den massiva internationella polisinsatsen Operation Trojan Shield greps 800 personer, varav 155 i Sverige. Mer än 9 000 poliser i 16 länder deltog i tillslaget. Tonvis med droger, vapen, lyxbilar och kontanter beslagtogs.

Maximilian Rivkin var enligt FBI en av centralfigurerna i spridandet av de övervakade Anom-telefonerna. Han var en av 17 personer som sommaren 2021 åtalades för att ha distribuerat plattformen.

Mellan december 2020 och våren 2021 delade FBI kopior av Rivkins meddelanden med svensk polis, uppger amerikanska utrikesdepartementet. Enligt efterlysningen implicerade de att Rivkin planerat mord, droghandel, penningtvätt och kidnappning.

Svensk polis kunde på lördagskvällen inte kommentera den turkiske inrikesministerns besked om att Rivkin gripits.

– I nuläget kan vi inte bekräfta de uppgifterna. Just nu har vi inte den informationen, sa Irene Sokolow vid polisens nationella mediecenter.