Jamal El-Haj polisanmäler riksdagsman: ”Sprider rena lögner”

Publicerad 2023-10-27

Jamal El-Haj (S)

Socialdemokraten Jamal El-Haj polisanmäler moderaten Fredrik Kärrholm för grovt förtal.

Anledningen är påståenden om Hamaskopplingar och säkerhetsrisk.

– Det är för mig oerhört allvarligt att en moderat riksdagsledamot och dessutom polis sprider rena lögner, skriver El-Haj i ett sms.

Det politiska tonläget i Sverige om situationen i Israel och Palestina är skyhögt.

En politiker som deltar flitigt i debatten är Fredrik Kärrholm, moderat riksdagsledamot och tidigare polis. I flera uttalanden har han riktat hård kritik mot riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S).

”Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj är en säkerhetsrisk. Han har kopplingar till terrororganisationen Hamas och sprider desinformation.” skrev han på forumet X, tidigare Twitter nyligen.

I ett annat inlägg påstår Kärrholm att El-Haj är en del av farliga krafter och att vi har ”fiender bland oss”.

Överskrider gränsen

Uttalandena har fått Jamal El-Haj att polisanmäla riksdagsmannen. Aftonbladet har tagit del av anmälan som är daterad den 26 oktober. El-Haj redogör där för att han är van vid kritik, befogad som obefogad, men att uttalandena överskrider gränsen för vad som bör tålas i den politiska debatten.

”Få företeelser anses så allmänt förkastliga som samröre eller samverkan med terrorister; för en riksdagsledamot är blotta anklagelsen därom förödande. Det gäller särskilt då den ifrågavarande terrororganisationen i närtid begått ett fasansfullt massmord på oskyldiga civila” skriver El-Haj i anmälan.

Han tillägger att påståendena har fått stor spridning då Kärrholm har över 40 000 följare.

Jamal El-Haj fick kritik efter att ha deltagit på en palestinsk konferens i Malmö våras. Konferensen ordförande Abu Rashid har enligt flera experter kopplingar till Hamas. Han sitter nu häktad i Nederländerna misstänkt för terrorfinansiering, pengar som kan ha gått till Hamas.

Fredrik Kärrholm (M)

Hyser inga sympatier för Hamas

El-Haj skriver i polisanmälan att han upprepade gånger tagit tydligt avstånd från Hamas. Att han deltog på konferensen som palestinier och att den handlade om Palestina, inte om Hamas.

”Mitt deltagande vid konferensen innebär däremot inte att jag skulle hysa några sympatier för terroristorganisationen Hamas.” skriver han och tillägger att ”en Palestinavän inte är detsamma som en Hamaskramare”.

Kärrholm: Jag står för det jag sagt

Aftonbladet har sökt Jamal El-Haj. Han vill inte låta sig intervjuas men skriver i en kommentar att Kärrholms uttalande saknar grund och att de har inneburit skada för honom som folkvald politiker.

”Det är för mig oerhört allvarligt att en moderat riksdagsledamot och dessutom polis sprider rena lögner. Som politiker är jag van vid ett högt tonläge i debatten men det finns gränser för vad man får säga och då ser jag det som mitt ansvar att markera när övertramp görs. Nu får den juridiska processen ha sin gång, I väntan på beslut kommer jag inte att kommentera detta ytterliga.” skriver han.

Fredrik Kärrholm skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”Jag står för det jag sagt. Jag har påtalat objektiva omständigheter, bland annat att Jamal El-Haj deltagit i en Hamas-kopplad konferens och delat propaganda från Hamas. Nu får en eventuell utredning ha sin gång.”

Följ ämnen i artikeln