AI nytt vapen mot resistenta bakterier

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-01-06

MRSA växer i en labbskål. Multiresistenta bakterier är ett stort problem världen över. I Europa orsakar de omkring 35 000 dödsfall om året enligt den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Arkivbild.

Forskare i USA har lyckats hitta nya antibiotika som tycks vara effektiva mot multiresistenta bakterier – ett av de största hoten mot människors hälsa. Enligt forskarna har AI varit avgörande för resultaten.

Antibiotika är det mest effektiva vapnet mot bakterieinfektioner men till följd av framför allt överdriven användning har resistenta bakterier blivit ett allt större problem. Bakteriers motståndskraft mot antibiotika klassas av WHO som ett av de största hoten mot människors hälsa och kallas ibland en ”tyst pandemi”.

Nu har forskare vid bland annat MIT i USA använt AI för att sålla fram nya typer av föreningar som biter på resistenta bakterier.

AI vaskade

I en artikel i tidskriften Nature beskriver de hur de låtit AI vaska fram förslag på kemiska strukturer som de sedan testat på labb och i djurförsök. Dessutom lyckades forskarna förstå hur AI kom fram till vilka molekyler som kan bli nya effektiva antibiotika.

I studien fokuserade forskarna på meticillinresistenta Staphylococus aureus (MRSA). MRSA kan ge upphov till allt från hudinfektioner till livshotande blodinfektioner.

AI-modellerna analyserade först omkring 12 miljoner olika molekyler och med hjälp av djupinlärning vaskade de fram kandidater som verkade vara både effektiva mot bakterier och ofarliga för mänskliga celler.

Påverkar cellmembranen

Forskarna förfinade sedan sökningen och använde ytterligare modeller för djupinlärning. Totalt hittade de 280 olika molekyler som de gick vidare med och testade i labb. De såg att två av dessa gav lovande resultat mot just MRSA. I ett nästa steg testades de på djur som infekterats med MRSA och de visade sig ha effekt.

Genom experiment kunde de se att de nya antibiotikamodellerna verkar slå ut bakterierna genom att påverka cellmembranen.

Forskarna vill nu gå vidare och undersöka om det går att göra kliniskt användbara läkemedel baserat på de nya upptäckterna.

Följ ämnen i artikeln