Navalnyjs fängslade vän: ”Han dog som en hjälte”

Publicerad 2024-02-21

Ryske oppositionspolitikern Ilja Jasjins liv ligger i Putins händer.

Efter vännen Aleksej Navalnyjs död skriver han inifrån fängelset:

– Aleksej Navalnyj dog som en hjälte. Putin kommer att bli ihågkommen som en liten människa.

Ryske oppositionspolitikern Ilja Jasjin är dömd till 8,5 års fängelse för att ha spritt ”fejkuppgifter” om kriget. Nyligen svarade han inifrån cellen på Aftonbladets frågor om livet som politisk fånge.

Först på måndagen, tre dagar efter Navalnyjs död, fick han reda på nyheten om vännens bortgång.

I går tisdag skrev Jasjin i sin Telegram-kanal om Navalnyjs död:

”I fånglägrets baracker färdas nyheter långsamt, och därför fick jag inte reda på att Aleksej Navalnyj hade dött förrän i går. Jag har svårt att förmedla hur skakad jag blev. Det är svårt att tänka klart. Jag känner både sorg och skräck.”

Jasjin skrev att han är övertygad om att Vladimir Putin har beordrat mordet på Aleksej Navalnyj, och fortsatte:

”I Putins världsbild är det just så som makten agerar: med mord, med våldsamheter och hämnd. Det är inte en politikers tankevärld. Det är så som ledaren för en kriminellt nätverk tänker. Låt oss vara ärliga: Putin är ledare för en maffiastruktur, som nästlat sig in i vårt land. Han är befriad från alla moraliska och legala begränsningar. Han håller folket i skräck, och de som inte är rädda sätter han i fängelse och sedan utplånar han dem.


Därför sköts Boris Nemtsov (Reds anm: rysk oppositionspolitiker som mördades nära Kreml 2015). Därför dödades Aleksej Navalnyj. Han terroriserades i straffkolonier i tre år, för att han skulle be om nåd. Det lyckades inte, och då tog de livet av honom.

Motsättningen mellan Navalnyj och Putin visade skillnaderna mellan deras personligheter. Aleksej kommer att bli ihågkommen i historien som en enastående modig person, som gjorde det han trodde på. Han gick framåt, helt orädd och dödsföraktande. Och han dog som en hjälte.


Putin kommer att bli ihågkommen som en liten människa, som av en händelse fick väldigt mycket makt. En person som gömmer sig i bunkrar, mördar i smyg och håller miljoner människor som gisslan. Men jag önskar honom inte död. Jag drömmer om att han inte bara ska svara för sina brott inför Gud, men också inför en domstol.

Minnesplats för Boris Nemtsov, som blev mördad i februari 2015.


Aleksej Navalnyj var min vän, precis som Boris Nemtsov. Vi engagerade oss för samhället och vigde våra liv för att uppnå ett fredligt, fritt och levnadsglatt Ryssland. Nu är båda mina vänner döda. Jag känner en svart tomhet inombords. Jag sitter bakom galler, mitt liv är i Putins händer, och det är i fara. Men jag fortsätter att följa min övertygelse.

När jag stod vid Boris döda kropp i februari 2015 svor jag på att inte vara rädd, att inte ge upp och att inte fly. Efter nio år kan jag bara upprepa den eden, samtidigt som jag gråter för Aleksej.

Så länge hjärtat slår i mitt bröst kommer jag att slåss mot tyranniet. Så länge jag lever kommer jag inte att frukta ondskan. Så länge jag andas kommer jag att stå bredvid mitt folk. Det lovar jag.

Aleksej, min bror, sov lugnt.”