Snö och blåst ger "stökiga förhållanden"

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2024-02-09

Kraftigt snöfall och blåst har ställt till det i trafiken i Skåne. På bilden en regionbuss som hamnat i diket på väg 108 mellan Svedala och Trelleborg.

Vinterväder råder runt om i landet under helgen, med kyla i norr och snöfall i söder.

– I Skåne har vi kraftigt snöfall i kombination med frisk ostvind, som kan ge rätt stökiga förhållanden, säger Christopher Greenland på SMHI.

Vintervädret kan både ge upphov till svår sikt och hala förhållanden på vägarna i Skåne, och en gul varning har därför utfärdats.

– Det kan medföra en del problem i trafiken, att det kan bli en del förseningar på större vägar framför allt, säger Christopher Greenland som är vakthavande meteorolog på SMHI.

Snöfallet och blåsten väntas mattas av något under lördagen, även om det fortfarande väntas en del blåst, och nederbörden kommer allt mer att övergå i regn längst i söder.

I de norra delarna av landet håller kylan i sig, och temperaturer runt 30 minusgrader väntas. Det är dock svårt att säga var det kommer att bli som kallast, enligt Greenland.

– Det hänger mycket på hur molnigheten ser ut. Om det är en massa moln som breder ut sig så dämpar det kylan med några grader.

Allra längst norrut, i Abisko- och Riksgränsfjällen, finns det en betydande lavinfara, enligt Naturvårdsverkets lavinprognos.

Följ ämnen i artikeln