Avlyssning, Ryssland och muren – Trumps första år

Publicerad 2017-11-08

Nu är det ett år sedan Donald Trump valdes till USA:s president, även om han inte hunnit vara president ett helt år än. Vi har samlat några av de största händelserna.

Muren mot Mexiko

Muren som skulle hindra ”kriminella och våldtäktsmän” från att ta sig till USA från Mexiko var ett av Trumps vallöften. Den skulle byggas genast, den skulle bli fantastisk, för ingen bygger murar som Donald Trump. Och Mexiko skulle betala för den.

Redan i januari skrev Trump under ett dekret om att bygga en mur längs gränsen till Mexiko. Hittills har inte en centimeter mur byggts, men åtta prototyper sattes nyligen upp vid gränsen.

Inreseförbudet

Det kontroversiella inreseförbudet är en surdeg som förföljer presidenten. Den 27 januari undertecknade han dekretet och sedan dess har inreseförbudet stoppats i domstol efter domstol och reviderats ett antal gånger.

Avlyssnad av Obama

Den 4 mars beskyller Trump i en rad tweetar Barack Obama för att ha avlyssnat honom. Uppgifterna avvisades genast av den dåvarande FBI-chefen James Comey. Vita huset har inte presenterat några belägg för att avlyssningen skulle ha ägt rum, men inte heller backat från uppgifterna.

Paul Manafort, Trumps kampanjchef,

Rysslandskopplingarna

Medan han fortfarande var president beordrade Barack Obama underrättelsetjänsten att utreda misstankar om att Ryssland försökt påverka presidentvalet.

CIA, FBI och underrättelseorganet NSA hävdar att Vladimir Putin beordrat en kampanj för att bland annat påverka valresultatet. Information stals, människor betalades för att skriva i sociala medier och försök att få opinionen av svänga understöddes.

Donald Trump har förnekat alla kopplingar till Ryssland.

Den 30 oktober åtalades den tidigare kampanjchefen Paul Manafort bland annat för pengatvätt och för att ha konspirerat mot USA. Trumps före detta rådgivare George Papadopoulos har erkänt att han ljugit för FBI om kontakter med en person som anses stå Moskva nära.

En rad personer i Trumps närhet utreds fortfarande.

John McCain har varit en av de republikanska senatorer som hindrat Trumps sjukförsäkringsreform.

Sjukförsäkringsreformen

Ett av Trumps ständigt återkommande vallöften var att Barack Obamas, av republikaner så avskydda, sjukvårdsförsäkring skulle avskaffas. Men hittills har alla försök misslyckats. Flera republikanska senatorer har förödmjukat Trump genom att rösta med demokraterna.

Charlottesville

Den 12 augusti samlades vita nationalister, nazister och andra högerextrema grupper i Charlottesville, Virgina, under parollen ”Ena högern”. Högerextremister med sydstatsflaggor och hakkors drabbade samman med motdemonstranter. Över 30 personer skadades och en kvinna dödades.

Trumps oförmåga att ta avstånd från högerextremisterna i Charlottesville möttes av hård kritik. Partikollegor, militären, tidigare presidenter och utländska ledare stod på rad för att fördöma rasismen. Flera företagsledare valde att lämna presidentens grupp av rådgivare från näringslivet.

Samtidigt jublade nazister och högerextremister.

”Den här mannen gör verkligen allt i sin makt för att backa upp oss och vi behöver hans uppbackning” skrev till exempel den nazistiska sajten The Daily Stormer.

Nordkorea

Sällan har läget mellan USA och Nordkorea varit så spänt. Den 3 september genomförde Nordkorea sitt mest kraftfulla kärnvapentest. Knappt två veckor senare avfyrade landet en ny robot.

Vid sitt första tal inför FN:s generalförsamling sade Trump att om Nordkorea inte avbryter sina kärnvapenaktiviteter kommer USA att tvingas förgöra landet.

”Om inte Nordkorea backar har vi inget annat val än att fullständigt förgöra Nordkorea.”

På Twitter har han skrivit att ”bara en sak fungerar” mot Nordkorea. Dock utan at specificera vad det skulle vara.

Trump har också vid flera tillfällen kallat Kim Jong-Un "lille raketmannen". Kim Jong-Un har å sin sida hotat att "tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld".

Donald Trump med frun Melania efter Las Vegas-skjutningarna.

Massakern i Las Vegas

Steven Paddock gjorde sig skyldig till den dödligaste masskjutningen i sitt slag i USA när han öppnade eld mot publikhavet på countryfestivalen Route 91 Harvest Festival.

Tragedier brukar visa presidentens förmåga att trösta en chockad nation. Och det här var första gången Trump fick hantera något liknande.

Det var en sammanbiten president som besökte Las Vegas där han besökte sjukhus och träffade offer och deras familjer och hyllade polisen och räddningspersonalen för deras insats.

Han vägrade svara på frågor om skärpta vapenlagar, men meddelade senare att han ska se över om fjädrande kolvar som modifierar skjutvapen för att möjliggöra automateld ska förbjudas.

President Trump, här kastandes pappershanddukar till publiken, har fått utstå hård kritik för sitt agerande gentemot Puerto Rico. Både på plats och efter det att orkanerna lämnat området.

Orkanerna

Orkanen Harvey drog in över Texas och miljoner människor kämpade mot det stigande vattnet. Orkanerna Katrina och Sandy var avgörande för George W Bush och Barack Obama, Trump var tveklöst medveten om politiken i hur han själv skulle hantera katastrofen.

Under sitt första besök kritiserades presidentparet för bristande medkänsla, och Melania Trump för sitt val av skor, då de inte besökte den översvämningsdrabbade staden Houston utan istället höll tal i Corpus Cristi.

Några dagar senare återvände de, nu till Houston, där de delade ut mat och kramade barn.

Men när orkanerna Irma och Maria slog till med full kraft i Puerto Rico gjorde presidenten ingen lycka. Han hotade att dra tillbaka de statliga bidragen till ön, som är en självstyrande del av USA, medan många fortfarande var utan el och vatten.

Parisavtalet

”Vi uppmanar dig att visa globalt ledarskap – och fatta rätt beslut” uppmanade de nordiska statsministrarna Donald Trump.

Flera av ledarna för USA:s största företag som Apple, Dow chemical och Unilever, vädjade till honom att inte lämna avtalet som ska begränsa klimatförändringar.

Men Trump valde att lämna Parisavtalet, något som varit ett av hans vallöften. Han anser att avtalet är för dyrt för USA och ville genom att överge det förhandla fram ett avtal som skulle vara rättvisare mot amerikanska arbetare. Flera länder meddelade dock tämligen omgående att avtalet inte är förhandlingsbart.

Iranavtalet

Världen höll andan inför Trumps beslut om huruvida USA skulle dra sig ur kärnvapenavtalet med Iran. Han har kallat avtalet ”genant” och anklagat Teheran för att stödja terrorism.

Han gick hårt åt de styrande i Teheran och anklagade Iran för att ha brutit mot kärnenergiavtalet – men lade avtalets framtid i kongressens händer.

Trump vill dock ha riktade ekonomiska sanktioner mot Irans revolutionsgarde och har inte helt släppt tanken på att riva upp avtalet.

Fake news

Medierna, med några få undantag, är folkets fiender som ägnar sig åt att sprida lögner. Aldrig tidigare har en amerikansk president lagt så mycket tid och energi på att svartmåla medierna, även om Donald Trump inte är den första som haft ett ansträngt förhållande till journalister.

Jerry Jones, ägare till NFL-laget Dallas Cowboys, deltog i september i år i "knäprotesterna" som retat upp Trump.

NFL-protester

Den 26 augusti 2016 gick San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick ner på ett knä under nationalsången inför en match.

– Jag kommer inte att visa stolthet över en flagga som tillhör ett land som förtrycker svarta, sade han då.

Trump kallade tilltaget "förfärligt", medan den sittande presidenten Obama var mer förstående. Sedan dess har protesten spridit sig bland andra idrottare.

Mer än ett år senare gick Donald Trump till förnyad attack mot protesterna. Han kallade de knäböjande idrottarna respektlösa och uppmanade NFL-lagens ägare att sparka dem som inte står upp under nationalsången.

Hans uppmaningar fick överlag motsatt effekt. Två dagar senare hade 200 NFL-spelare, liksom basketspelare och baseballspelare, och till och med NFL-ägare som stöttat Trumps valkampanj, gått ner på ett knä.