Intern L-kritik mot kärnkraftsresan med SD: Hoppa av spektaklet!

Pehrson: Knappast en ideologisk fråga

Publicerad 2022-08-22

L, M, KD och SD ger sig ut på en bussturné för kärnkraft.

Det här väcker hård intern kritik bland liberaler som nu försöker få partiet att backa ur kampanjen.

– Det är inte en kampanj, säger Johan Pehrson till Aftonbladet.

Det var igår som nyheten om den gemensamma bussturnén ”Ny energi för Sverige” släpptes. Under veckan ska partiernas energipolitiska talespersoner besöka landets kärnkraftverk tillsammans.

– Det är första gången som våra partier kampanjar ihop, vilket visar på ett tydligt alternativ för väljarna och vad man kan förvänta sig ska komma ske efter valet, sa SD:s Mattias Bäckström Johansson till Aftonbladet då.

Men beskedet om bussresan uppskattas inte av alla. Flera liberaler rasar nu mot att partiet åker ut på en turné med SD med tre veckor kvar till valet.

”Riktigt jävla piss att partiet kör gemensam turné med SD. Helt jävla onödigt”, skriver Anton Holmlund, vice ordförande i Liberala Ungdomsförbundet på Twitter.

Johan Pehrson och Jimmie Åkesson på Aftonbladets partiledardebatt.

”Hoppa av spektaklet!”

Ordförande för Liberala Kvinnors Stockholmsförening, Jessica Johnson, är en av de liberaler som kritiserar kampanjen. Hon säger att partiet varit överens om att man inte skulle kampanja tillsammans med SD.

”Finns ingen anledning så långt ögat räcker”, kommenterar hon nyheten på Twitter.

Nu haglar kritiken från liberaler runtom i landet. Flera högljudda krav höjs på att partiets energipolitiska talesperson, Arman Teimori, ska ställa in sin medverkan på bussturnén. Enligt uppgifter till DN pågår ett intensivt arbete från politiker i partiets toppskikt för att få partiledningen att dra sig ur besöket.

”Hoppa av! För partiets skull! Vi kampanjar natt och dag för att L ska kunna hålla sig kvar i Riksdagen, ni är skyldiga oss att hoppa av spektaklet!, skriver Marianne Damström Gereben, kommunalråd i Solna, i tråden.

Flera liberaler menar att turnén med SD sänker kampanjlustan i valspurten.

Är bara med på ett besök

En centralt placerad L-källa säger till DN att det här var det sista partiet behövde med tre veckor kvar till valet. En källa beskriver det som ett hugg i ryggen.

– Det känns lite som att bli spottad i ansiktet. När man har varit ute och kämpat och kampanjat så kommer det här som ett hugg i ryggen.

Partiledaren Johan Pehrson försöker att lugna sina partister och betonar att turnén bara handlar om kärnkraft.

”Ska besöka kärnkraftverk. Knappast stor ideologisk fråga. Lite överdrivet i kvällspressen. Vi ska förhandla sakfrågor om tre veckor. För Sveriges skull.”

Johan Pehrson försvarar bussturnén.

”Är inte ens en kampanj”

Under en valkampanj i Örebro med M-ledaren Ulf Kristersson försvarar Pehrson bussturnén för Aftonbladets reporter.

Pågår det ett internt uppror i L?
– Det finns ingen gemensam valturné. Liberalerna ska göra ett besök på ett kärnkraftverk tillsammans med tre andra partier, det är företrädare i näringsutskottet som gör detta.

Vad säger du om att det påstås att ni borde dra er ur det här?

– Jag tycker att vi ska ha korrekt fakta för det första. Det är ingen gemensam valturné, det är ett gemensamt besök, energifrågan råkar vara högaktuell. Även i dag slås det nya tragiska rekord för människor i elprisområden där personer drivs från hus och hem. Och det driver företag från Sverige, säger han.

Johan Pehrson menar att det är sakfrågan som är avgörande.

– Liberalerna har skrivit mängder av underlag och vi har också haft motioner i riksdagen där vi haft samsyn med de här tre partierna. Det är ett besök på Forsmark, det är ingen kampanj.

Deltar bara en dag

Bussturnén inleds på tisdag vid Forsmarks kärnkraftsverk i Östhammar och avslutas på fredag i Göteborg.

Enligt schemat ska man besöka de tre kärnkraftverken och ha torgkampanjer, pressfrukost och en öppen town hall.

Arman Teimoris presskontakt säger till Aftonbladet att den energipolitiska talespersonen bara kommer att delta under tisdagens besök på Forsmark, med hänvisning till privata skäl.

Valkompass – artikel

Följ ämnen i artikeln