Nytt snabbtest införs i Skåne

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-11-12

Region Skåne inför som en av de första i landet ett snabbtest för covid-19. Testet ger resultat på en eventuell covidsmitta inom 15 minuter och ska kunna användas inom sjukvården, uppger regionen.

Regionen har köpt in 200 000 så kallade antigentest, och tanken är att det ska komplettera andra testmetoder som används. Ett snabbt resultat är en fördel för att utröna huruvida smittade finns på exempelvis äldreboenden och bland patienter på vårdcentraler.

Testet görs av vårdpersonal som tar ett prov från den bakre näsväggen med en provtagningspinne. Provet läggs sedan i ett provrör med vätska, och efter cirka 15 minuter framgår det om testet är positivt eller negativt.

"Antigentesten är en kompletterande och snabb testmetod för att fastställa eventuell smitta. Positiva svar på snabbtestet kommer tillsvidare att kompletteras med ytterligare ett test, som kallas PCR-test", säger Ingvar Eliasson, verksamhetschef på avdelningen för klinisk mikrobiologi på Skånes universitetssjukhus, i ett pressutskick.

Även i Stockholm är snabbtestet på ingång. Där startar en pilotstudie på äldreboenden där snabbvarianten ska jämföras med det vanliga PCR-testet i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Stockholm och Karolinska institutet, rapporterar Mitti.

Följ ämnen i artikeln