Bilden som visar att stockholmare kan hålla coronadistans

Publicerad 2020-04-30

Världen har förfasats över slappa regler och fulla uteserveringar.

Men stockholmare kan också sköta sig, visar en nytagen bild.

– Jag tyckte det såg så underbart ut, klockrent två meter mellan varje! säger fotografen Lisa.

I morse åkte Lisa till gymmet, men det var stängt.

På väg hem från Sickla, strax utanför Södermalm i Stockholm, tog Lisa en bild som hon ville dela med sig av.

– En annan bild av oss stockholmare! Bättre än så här kan vi inte följa alla råd och tips i coronatider, säger Lisa, som inte vill framträda med sitt efternamn.

Stockholmare väntar på bussen vid Sickla bro.

”De flesta sköter sig”

Uteserveringar har svämmat över, krogar har stängts ned. Skåningar, gotlänningar och andra har vädjat om att slippa besökare från den coronadrabbade huvudstaden.

– Jag tycker att bilden är berättigad. Men alla missköter sig inte. Jag skulle till och med säga de flesta sköter sig, säger Lisa.

Lisa är nybliven pensionär, men under 70-strecket.

– Jag bor vid Odenplan och rör mig mycket i området. Men jag ser ju till att inte träffa folk. Är det för mycket folk på bussen eller tunnelbanan, då väntar jag på nästa. Sen naturligtvis så kan det köra ihop sig – och då hamnar det direkt i tidningen, säger Lisa.

Nu får Sverige beröm av WHO

Under coronapandemin har Sverige blivit känt som landet utan restriktioner. Men omvärldens blick på Sverige har på senare tid gått från skeptisk till nyfiken.

En WHO-topp sa i går att Sveriges ”starka folkhälsopolitik” som bygger sig på eget ansvar kan representera en framtida modell. Häromdagen uppmärksammades Sverige i ett långt reportage i New York Times.

Lisas bild påminner om ett långdraget internetskämt om svenskar som väntar på bussen. Att vi alltid håller social distans, oavsett om det råder en pandemi eller inte.

– Jamen vi är ju reserverade, det är också en faktor. Sedan tror jag att allemansrätten är vår räddning, att vi älskar att gå ut i naturen och har möjlighet att röra oss utan att snubbla över varandra. Det kan bli lite proppat i vissa städer men för övrigt har vi möjlighet att gå undan, säger Lisa.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen