Instängd gruvarbetare: Så klarar du isolering

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Mario Sepúlveda har blivit "Super Mario" med världen efter gruvolyckan 2010. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Mario Sepúlveda har blivit "Super Mario" med världen efter gruvolyckan 2010. Arkivbild.

De var fast i underjorden i 69 dagar. Här är några av de chilenska gruvarbetarnas bästa tips till alla som sitter isolerade till följd av coronavirusets härjningar i världen.

– Ge inte upp hörrni! Humor är väldigt viktigt, säger Mario Sepúlveda.

Sepúlveda kallades ibland "korrespondenten från helvetet" tack vare sina videoupptagningar och referat av livet i fångenskap. I över två månader satt "Super Mario" och 32 av hans kollegor fast omkring 700 meter under jord efter ett ras i San José-gruvan i norra Chile 2010.

Nu vill de ge sina bästa tips för hur man överlever långsamma dagar i hemkarantän och isolering – vilket har blivit verklighet för många människor runt om i världen i coronavirusets spår.

– Organisera hemmet! Sätt upp och håll fast i rutiner för att inte bli uttråkad. Det finns många saker som fortfarande går att göra, säger Sepúlveda som uppmanar alla att följa råden om att tvätta händerna och skapa distans mellan människor.

Förmannen Luís Urzua var siste man att räddas. Känslan av gemenskap och långa samtal tog honom genom den svåra tiden i gruvan.

– Det andra som hjälpte oss var att be. Vi bad inte Gud att hjälpa oss, utan att andra människor skulle ha kraften och viljan att fortsätta försöka hitta oss, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN