Oro bland personal när Karolinska går vidare med varslen

Uppdaterad 2020-08-22 | Publicerad 2020-08-21

Före pandemin varslades hundratals läkare och undersköterskor på Karolinska om uppsägning.

Nu återupptar sjukhuset varselförhandlingarna, vilket väcker upprörda känslor bland personalen.

– Hur ska vi klara av att beta av vårdskulden och samtidigt kanske behöva hantera en ny coronavåg? undrar Carina Lenngren, förhandlingsansvarig på Kommunal.

Den värsta stormen är över, åtminstone för nu. Antalet inlagda för covid-19 på Karolinska sjukhuset är nere på 20 patienter denna vecka. Under pandemins topp hade man 25 covidavdelningar – nu är alla stängda. Sjukhuset ska nu börja beta av vårdskulden – den vård som fått stå på vänt under corona.

Man återupptar också förhandlingarna om det tidigare lagda varslet om uppsägning av över 260 läkare och undersköterskor.

Det väcker upprörda känslor bland personalen.

– Vi har jobbat så hårt under pandemin, och nu kan vi sägas upp? Det känns så sjukt, säger en undersköterska som vill vara anonym.

Intensivvårdsakuten vid Karolinska i Solna i mars.

Inget minskat tryck på personalen

Bakgrunden till varslet är den dålig ekonomin, sjukhuset hade ett budgetunderskott på 1,9 miljarder kronor förra året.

Men många hade ändå väntat sig att pandemin skulle få ledningen att dra tillbaka varslet.

– Man har tänkt att de under pandemin skulle inse att det är omöjligt att säga upp folk, att vi behövs. Men tydligen inte, säger undersköterskan.

Huvudentrén till Karolinska i Huddinge.

”Har fått minskat uppdrag”

Karolinskas vårdskuld består av 3 000 vårdtillfällen. Det innebär att man måste ge ungefär 1,8 procent mer vård under ett år för att komma i kapp, enligt sjukhuset.

Att man trots det fortfarande vill säga upp personal beror på att man fått ett minskat vårduppdrag och att det då är rimligt med färre anställda, säger HR-chefen Patricia Enocson i en skriftlig kommentar.

Men hon uppger att det ännu inte klart hur stort varslet till slut blir.

Vi har fortfarande en pandemi och det finns stor osäkerhet kring hur smittan kommer att se ut under hösten och framöver. Hur resonerar ni när ni nu går vidare med varslet med tanke på det?

”Vår personal har gjort helt fantastiska insatser och vårdat flest covidpatienter i Sverige. Varslet beror på att sjukhuset har ett mindre uppdrag när vård flyttas till andra vårdgivare”, svarar Enocsson.

Hur stor beredskap kommer Karolinska att ha för en eventuell ny coronavåg i Stockholm med färre läkare och undersköterskor?

Vår beredskap är mycket god och vi kan återigen växla upp som vi gjorde i våras om det krävs”, skriver HR-chefen.

Varslet lades efter sjukhusets mångmiljardförlust 2019.

Oro för andra coronavåg

Men enligt fackförbundet Kommunals förhandlingschef Carina Lenngren har trycket på personalen inte lättat.

– Under pandemin fick vi en tillfällig minskning av patienter på akuten, men det har vänt nu. Nu söker folk vård igen som de tidigare har väntat med, säger hon.

Det minskade vårduppdraget som HR-chefen Patricia Enocson hänvisar till märks inte på golvet, enligt Carina Lenngren.

– På pappret står det att vi ska göra mindre, men i dag vårdar vi fler än vi har personal till, det finns inga marginaler, säger hon.

Att dra ner på sjukvårdspersonal mitt i pandemin är feltänkt, anser Carina Lenngren:

– Jag är bekymrad över om vi får en andra våg. Till hösten kommer influensan. Om vi får en ny våg av covid-19 och både personal och patienter insjuknar och vi samtidigt har en vårdskuld som vi ska beta av.

Kommer gå in i väggen

Många i personalen är också trötta efter månader av intensivt arbete och mycket övertid, säger Lenngren.

– Jag anar att vi har medlemmar som kommer att säga upp sig eller gå in i väggen nu. Då kommer vi ju ha en mycket sämre beredskap att möta en andra coronavåg.

Varslet kommer som ett otacksamt slag i ansiktet, säger Lenngren.

– Många tänker: här har jag jobbat arslet av mig, riskerat min och min familjs hälsa för att rädda människor under pandemin. Och nu vet jag inte ens om jag får behålla mitt jobb?

När uppsägningarna kommer att genomföras är inte klart.