Amerikanska generalens varning: Måste ta reda på var kärnvapnen finns

”Kan falla sönder i ett inbördeskrig”

Publicerad 2022-10-12

Ukraina kan vinna kriget nästa år.

Nu måste omvärlden förbereda sig för Rysslands sönderfall.

Det säger den amerikanske generalen Ben Hodges till SvD.

– Det skulle kunna bli en fortsättning på Sovjetunionens fall, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant, till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland har inlett nya attacker mot flera regioner i Ukraina. Bilder visar missiler som slagit ner på lekplatser i huvudstaden Kiev. Från flera städer rapporteras energisystem ha slagits ut med omfattande strömavbrott som följd.

Men trots de senaste dagarnas upptrappning från den ryska sidan tror flera experter att det är Ukraina som kommer att stå som segrare i slutändan.

Ben Hodges, amerikansk general som tidigare jobbat på försvarshögkvarteret Pentagon, tror att Ukraina kan ha vunnit kriget nästa sommar så länge väst fortsätter att stötta med vapen.

”Fortsättningen på Sovjets fall”

Men då kan världen stå inför ett nytt hot: den ryska federationens sammanfall och kollaps.

– Jag menar att vi nu måste förbereda oss på att den ryska federationen faller samman. Jag säger inte att det kommer att ske, och det kan dröja flera år, men om vi misslyckas med att förbereda oss kan det stå världen dyrt, säger Ben Hodges till SvD.

PLUS: Så kan USA svara – om Putin avfyrar kärnvapen

General Ben Hodges under en Natoövning i mars 2016.

Om, när eller hur ett sammanbrott skulle se ut är omöjligt att sia om. Men Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och militär lärare vid Försvarshögskolan, menar att en rysk förlust skulle få konsekvenser för den ryske presidenten.

– Då blir det svårt för Putin att sitta kvar. Det skulle kunna vara inledningen till en fortsättning på Sovjetunionens fall.

Om, när eller hur ett sammanbrott skulle se ut är omöjligt att sia om. Men Paasikivi ser redan nu tecken på ett försvagat och mer instabilt Ryssland.

”Kan bli inbördeskrig”

Han pekar på att Ryssland består av 21 olika delrepubliker och autonoma regioner med stora etniska och ekonomiska skillnader.

I kriget är det till stor del minoritetsgrupper som skickats in som soldater, något som skulle kunna bidra till ökat missnöje i delrepublikerna.

– Det finns en rad orsaker att vara missnöjd med Moskva, om man då ser att de dessutom är svaga och bara skapar elände så måste man fundera på vad som kan hända, säger Joakim Paasikivi.

Joakim Paasikivi säger att det finns en rad orsaker till missnöje med Moskva.

Paasikivi håller med om Hodges analys – att det kommer att bli en ukrainsk seger. Och att västvärlden nu måste förbereda sig för tiden efter, som kan bli minst lika osäker.

– Man kan leka med tanken att det kan bli en fredlig övergång i Moskva och att det om någon generation är ett vanligt land. Eller att det faller isär i olika republiker på ett fredligt sätt.

Han fortsätter:

– Men det andra alternativet är att det blir en balkanisering och att man faller sönder som forna Jugoslavien i ett inbördeskrig, då har vi ungefär 5 000 kärnvapen som är på vift, säger han.

”Skulle gladeligen köpa kärnvapen”

Ben Hodges säger att västvärlden redan nu behöver förbereda sig för ett sådant scenario.

– Den viktigaste frågan nu är om vi vet var de är. De strategiska (med en längre räckvidd reds. anm.) har vi troligen rätt bra koll på, men med de taktiska är jag inte lika säker, säger han till SvD.

Enligt honom kan det bli en dragkamp om kärnvapnen inom Ryssland, men även andra stater eller enskilda personer kan vara intresserade.

– Iran skulle garanterat gladeligen köpa och det kommer finnas mängder av personer som skulle försöka säkra kontrollen över dem för att sälja. Dessutom har de olika regionerna i Ryssland sett hur det gick för Ukraina som gick med på att lämna ifrån sig sina stridsspetsar efter Sovjets fall.

Ett kärnvapentest i nordvästra Ryssland i december 2020.

Både länder och internationella organisationer som atomenergiorganet IAEA måste också ta fram policys för hur man ska agera, menar han. Han pekar på att grannländer som Norge, Finland och baltländerna har särskilt intresse att ta tag i frågan.

Joakim Paasikivi säger att omvärlden måste ha en ”diplomatisk beredskap”, och verka genom till exempel FN för ett ”kontrollerat sammanfall”.

Paasikivi understryker att alla uttalanden om när kriget är över är spekulationer, men tror att kriget kan vara över nästa år. Och enligt honom finns det inget alternativ till en ukrainsk seger.

– En rysk seger skulle vara ett mycket stort hot mot oss alla. Men den ukrainska segern kan innebära att Ryssland blir försvagat Och vi måste vara beredda på att hantera det.

I april testsköt Ryssland sin senaste interkontinentala ballistiska robot, Sarmat, också känd som ”Satan 2”. Bild från ryska försvarsdepartementet.