Försvaret ska utreda möjligheten att skicka Gripen till Ukraina

Publicerad 2023-10-06

På en pressträff presenterade regeringen ett nytt militärt stödpaket till Ukraina.

Men även att Försvarsmakten och FMV ska utreda förutsättningarna för hur Sverige kan stärka Ukrainas stridsflyg.

– Det kan vi göra genom att ett ökat engagemang i F16-koalitionen eller genom att donera eller exportera Gripen-systemet, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

På en pressträff presenterade försvarsminister Pål Jonson (M), Mikael Oscarsson från Kristdemokraterna och Anna Starbrink från Liberalerna det fjortonde stödpaketet till Ukraina.

– Det ska ses som ett uttryck för det svenska engagemanget av ett långsiktigt stöd till Ukraina, säger Pål Jonson.

Stödpaketet uppgår till ett värde på 2,2 miljarder kronor. Huvuddelen handlar om ammunition men även reservdelar till stridsfordon 90 ingår i paketet. Sverige kommer även bidra med kommunikationsutrustning och infanterimaterial.

Jonson menar att paketet består av materiell som ukrainarna efterfrågat.

– Det är för Ukrainas skull men även för vår skull. Det är ett viktigt försvar för vårt land också, säger Mikael Oscarsson.

Mikael Oscarsson (KD), försvarsminister Pål Jonson (M) och Anna Starbrink (L).

Ska utreda export av Gripen

Försvarsmakten och Försvarets materielverk får även i uppdrag att utreda möjligheterna för att donera eller exportera det svenska stridsflyget Jas Gripen till Ukraina.

Regeringen har fattat ett beslut om att ge ett formellt uppdrag till FM och FMV att utvärdera förutsättningarna för vad Sverige ska kunna bidra med på stridsflygsområdet. Det kan vi göra genom att ett ökat engagemang i F16-koalitionen eller genom att donera eller exportera Gripen-systemet, säger försvarsminister Pål Jonson.

Uppdraget ska redovisas den 6 november i anslutning till ÖB:s presentation av militära råd till försvarsberedningen.

Sedan i somras är Sverige med i F16-koalitionen för att kunna bidra med stridsflyg till Ukraina. Där bidrar Sverige bland annat med utbildning och upplåter territorium för övning. Ukrainas piloter har markpersonal har tidigare fått prova och testa Gripen-systemet.

– Vi har också sagt att det är en förutsättning att Sverige är Nato-allierad innan vi kan donera stridsflyg, det är också en dialog vi fört med ukrainarna och de har uttryckt förståelse för detta, säger Pål Jonson.

Sverige kommer även fortsätta bidra med utbildning av ukrainska soldater.

– Vi kommer även utbilda för minröjning. Det är en katastrofal situation i Ukraina med alla dessa minor, säger Anna Starbrink.

Följ ämnen i artikeln