Mikaels syster stöttas av Adrianas mamma: ”Min bästa vän”

Publicerad 2024-04-11

När 12-åriga Adriana sköts till döds stod Aneta vid mamma Susannes sida.

Fyra år senare är rollerna ombytta.

– Jag kan inte ta in att jag står här med min bästa vän som varit ett enormt stöd för mig, säger Susanne efter mordet på Mikael i Skärholmen.

Torget i Skärholmens centrum är fullt av människor som samlats för att tända ljus och ta farväl av 39-åriga Mikael som sköts till döds på onsdagskvällen.

En av dem är Mikaels syster Aneta.

– Det känns som ett stort skådespeleri. Som en scen där vi spelar och sen går vi hem och allt ska vara som vanligt. Jag har inte tagit in det än, säger hon.

Vid hennes sida står bästa vännen Susanne. Mamma till 12-åriga Adriana som sköts till döds i Botkyrka 2020.

– Det är fruktansvärt. Jag kan inte ta in att jag står här med min bästa vän som varit ett enormt stöd för mig de fyra senaste åren. Nu står jag här som en tröst för henne. Jag kan inte samla tankarna säger Susanne.

– Jag är glad att du är här i alla fall efter allt du gått igenom, svarar Aneta.

Även ett flertal politiker har samlats på platsen. Däribland justitieminister Gunnar Strömmer och oppositionsledaren Magdalena Andersson. De möts av starka reaktioner från anhöriga som undrar om de bara är där för kamerorna.

– De har inte en enda gång gått fram till oss och beklagat och sagt hej. De går till kamerorna sedan åker de hem. Jag är trött på det här fejkspelet. Speciellt sedan min bror fått betala med sitt liv för att han ville stå upp för någonting, säger hon och fortsätter:

– Så kommer de hit och är falska. Det är inte okej. Allt blod är på deras händer. Det ska de få höra nu. Jag hoppas alla vågar tala och berätta vad de tycker, inte bara le tillbaka.

Vad var det som gjorde att Mikael vågade stå upp mot gänget på det här sättet ?

– Om jag känner honom rätt gjorde han det för sin sons skull. För att hans son fick bevittna det här och han tyckte väl att det var fel. Jag kan tänka mig att han sa åt dem att de skulle gå därifrån.

Hur skulle ni beskriva Mikael?

– Det var väldigt viktigt för honom att föregå med gott exempel. Jag håller helt hållet med. Han ville sätta exempel för sin son och var en väldigt engagerad och bra pappa. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Mikael, 39, sköts i gångtunneln.

Följ ämnen i artikeln