Slavas föräldrar tog pengarna från banken: Folk vill lämna Ryssland

Publicerad 2023-06-24

Julija Zjivtsova, 34, var på väg hem från centrala Moskva när nyhetsflashen om Prigozjins utspel mot Putin kom på fredagskvällen.

I dag har många börjat lämna staden.

– Det doftar militärkupp, säger Julija.

På fredagskvällen hade Julija, 34, bestämt sig för att gå på ett av Moskvas mest lyxiga köpcentrum för att shoppa.

Julia.

– Jag tänkte festa hela natten men det blev inte av, säger hon till Aftonbladet.

I stället kom nyheten om konflikten mellan Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin och hans soldater mot Rysslands militärledning. På vägen hem märkte hon ökad närvaro av ryska kravallpoliser på gatorna och stridsvagnar som rullade.

– Ja, det var fler kravallpoliser än vanligt, men vad då: Moskva är “ockuperat” av poliser och säkerhetsstyrkor sedan länge. Jag reagerade inte ens på det, säger Julija.

Under flera år har Julija deltagit i regimkritiska protester i Moskva. Hon har gripits flera gånger och dömts till att betala böter. För några veckor sedan bestämde hon sig för att avstå från att läsa nyheterna på ett tag. Hon skulle ”leva i nuet”. Men under fredagen gick det inte att undvika.

”Hämtar sina barn och drar till sommarstugor”

När hon kommit hem ringde vänner och frågade om hon följt utvecklingen, och undrade vad hon tyckte om ”nya ledaren för proteströrelsen” – Jevgenij Prigozjin.

Under flera år har Julija deltagit i regimkritiska protester i Moskva. Hon har gripits flera gånger och dömts till att betala böter.

– Vi är vana vid fredliga demonstrationer med skyltar och ballonger. I stället har vi nu en “oppositionsledare” med en egen privatarmé, Wagnergruppen. Det doftar militärkupp, säger Julija som inte kunnat sova ordentligt och slaviskt följt nyhetsflödet under hela natten.

På lördagsmorgonen åkte hon till jobbet på ett sommarläger utanför Moskva där hon arbetar som lärare. Oron började spridas – flera föräldrar ringde in under morgonen och hämtade sina barn.

De vill vänta och se hur situationen kommer att utvecklas.

– Föräldrarna säger att de vill vara med sina barn, de är rädda att motorvägarna kommer att blockeras. De hämtar sina barn och drar till sommarstugor för att vänta någonstans långt bort från Moskva, säger Julija.

”Mina vänner har bokat flyg och vill lämna landet”

Slava, 28.

Slava, 28, lämnade Ryssland och flydde till Georgien i februari. Även han har länge förföljts av polisen efter att ha deltagit i demonstrationer i Sankt Petersburg.

– Mina barndomskompisar som är kvar i Ryssland ringde mig i går och sa att det händer något i vårt kvarter, säger Slava, 28.

Det ska ha varit kravallpoliser och den ryska armén som på väg till Wagnergruppens huvudkontor. Under razzian ska de ha hittat drygt 500 miljoner kronor i kontanter i papplådor, rapporterade ryska medier under lördagen.

 

Slavas familj bor bara några hundra meter från Wagnerkontoret.

– Nu sitter alla och hysteriskt skrollar nyhetsflödet. Mina vänner har bokat flyg och vill lämna landet så fort det bara går, säger Slava.

Under lördagsmorgonen gick Slavas föräldrar till banken och tog ut alla sina pengar i kontanter.

– De kommer att hålla sig hemma de närmaste dagarna. De är rädda, säger Slava.

 

Både Julija och Slava vill gärna förstå vad som händer och vad det kommer att leda till - men de hittar inga svar.

– Alla är i chock, men vi försöker hålla oss lugna. Ingen försöker analysera eller föreställa sig något. Alla stannar hemma, säger Slava.