S stödjer inte misstroendeomröstning

Niklas Svahn/TT

Albin Lindström/TT

Publicerad 2024-01-16

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.

S lägger ned sina röster i onsdagens misstroendeomröstning mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), uppger partiets gruppledare Lena Hallengren.

Lena Hallengren framhåller att Socialdemokraterna är ”oerhört” kritiska till den klimatpolitik som regeringen för.

– Men att ha en omröstning om ett enskilt statsråd menar vi inte är samma sak som att underkänna hela klimatpolitiken, säger hon.

En misstroendeförklaring är riksdagens ”skarpaste vapen”, understryker Hallengren och säger att oppositionen under de två föregående mandatperioderna missbrukade verktyget genom att “gödsla” med dem så fort tillfälle gavs.

– Vi har resonerat och kommit fram till att vi vill fortsätta att vara ansvarsfulla och ta allvar på när en misstroendeomröstning ska ske.

S har bara röstat för att avsätta en minister i en misstroendeomröstning en gång tidigare, 1980 mot Fälldinregeringen.

Nio KU-anmälningar

Hallengren påpekar också att totalt nio anmälningar om Romina Pourmokhtari ligger på konstitutionsutskottets bord att ta ställning till.

– Vi kommer noga att följa vad de leder till och vilka slutsatser KU drar.

Om S hade ställt sig bakom misstroendet hade oppositionen ändå inte samlat tillräckligt med röster för att fälla klimat- och miljöministern i onsdagens omröstning.

Minst hälften av riksdagsledamöterna måste rösta ja för att misstroendet ska gå igenom, och oppositionen tillsammans har bara 173 av de 175 mandat som krävs för att en minister ska bli tvungen att gå. Det hade alltså krävts att minst två ledamöter från Tidöpartierna svek sitt eget lag.

MP beklagar

Det var Centerpartiet och Miljöpartiet som i december väckte misstroendet mot Romina Pourmokhtari eftersom de ansåg att hon presenterat en klimathandlingsplan som inte sänker utsläppen av koldioxid tillräckligt. Vänsterpartiet slöt snabbt upp bakom initiativet.

MP:s språkrör Daniel Helldén är förvånad över S besked.

”Jag tycker att det är synd att vi i oppositionen inte står enade mot regeringens klimatpolitik”, skriver han i en kommentar till TT.

Omröstningen sker på onsdagen med start klockan 09.