SMHI: Kan bli vit julafton i hela landet

Publicerad 2023-12-18

Hade du gett upp hoppet om en vit jul?

Tänk om.

Snön kan göra comeback lagom till dopparedagen.

Hoppet om en vit jul i princip hela landet lever. Den senaste tiden har det svenska vintervädret utsatts för sina tre värsta fiender – regn, blåst och plusgrader.

Och det fortsätter nu i början på veckan.

– Det har ju verkligen, i och med omslaget, smält mycket snö i Götaland och nu naggas även Svealand. Det ser ut som att det på många håll blir grönt i veckan. Men i slutet på veckan hoppas vi på att det blir nederbörd i form av snö, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Efter regn kommer snö

I slutet på veckan drar ett omfattande lågtryck in över Sverige med risk för snöblandat regn och ostadigt väder för jultrafiken.

– Det för med sig snöfall i Norrland och i Svealand och Götaland väntas blandad nederbörd, så kan bli besvärligt i trafiken. Det är svårt att säga i nuläget var det kommer snöa eller regna. Men allmänt under torsdag blir det blandad nederbörd, säger Emma Härenstam.

På fredag övergår blötsnön till snöfall på flera håll då kallare luft sveper in.

– Det gäller stora delar av Sverige. Då väntas minusgrader och det är svårt att säga exakt var de landar, men om man målar med bredare pensel så innebär det fredag och framåt i stora delar av landet, säger hon.

Prognosen över julafton: Snö i hela landet

Och i och med minusgraderna lever hoppet om en vit jul i princip hela landet. Den kalla luften tros stanna även över julafton.

– Det är svårt att ge någon detaljprognos på det prognosmaterialet vi har nu. Men det är i stora drag kallt på julafton och jag skulle säga att från södra Svealand och ner över Götaland så kan det vara snö under förutsättningar att det snöar fredagen att det då kan ligga kvar på julafton, säger Emma Härenstam.

Men Norrland och dess vita snötäcke sitter säkert.

– I Norrland är det så pass gediget snötäcke nu och det kommer bättras på i veckan. Även om det är milt väder även där på sina håll så är det inte i nivåer som plusgraderna i söder, säger Emma Härenstam.

Följ ämnen i artikeln