Falskt larm – inte Marburgviruset

Publicerad 2023-02-25

Myndigheterna i Valencia rapporterade tidigare att en 34-årig man kan ha smittats med det dödliga Marburgviruset.

Senare meddelade myndigheterna att mannens test visat negativt.

Han hade nyligen besökt Ekvatorialguinea där viruset nyligen upptäckts.

Marburgviruset.

Spanien meddelade tidigare i dag att de kan ha upptäckt sitt första misstänkta fall av Marburgviruset, rapporterar Reuters.

En 34-årig man lades in för vård och isolering på ett privat sjukhus i Valencia. Senare under lördagen meddelade landets hälsomyndigheter att mannens test visat negativt.

Viruset är mycket dödligt: Upp till 88 procent av de som smittas dör av sjukdomen, enligt WHO.

Tidigare i februari meddelade WHO att fall av viruset upptäckts i det Centralafrikanska landet Ekvatorialguinea, där 16 misstänkta fall har upptäckts och nio dödsfall rapporterats.

Den spanska mannen var nyligen på besök i Ekvatorialguinea och kommer ta ett nytt test om några veckor igen, skriver Reuters.

Viruset sprids från fladdermöss, enligt WHO.

FHM: Minimal risk för spridning

I samband med att viruset upptäcktes i Ekvatorialguinea tidigare denna månad uppgav Folkhälsomyndigheten att risken för smittspridning var liten, och inget man behöver oroa sig för i Sverige.

Även om viruset upptäcks i Europa kommer det antagligen inte vara lika dödligt här, enligt Klara Sondén, infektionsläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

– Vi vet egentligen ganska lite om hur hög dödligheten skulle vara i vår kontext, med fullt utrustad sjukvård och med alla resurser som behövs. Då är det mycket troligt att dödligheten skulle vara betydligt lägre, sa Klara Sondén, då.

Utbrott av Marburg är mycket ovanliga, vilket också gör att man inte vet så mycket om viruset.

– Det är en relativt okänd sjukdom. Helt enkelt därför att de få utbrott vi sett varit ganska små. Men vi jobbar aktivt med vår omvärldsbevakning och vi har sedan tidigare möjlighet att diagnostisera Marburg. Så skulle vi misstänka sjukdomen kan vi säkerställa diagnosen dygnet runt, sa Klara Sondén också.

Följ ämnen i artikeln