Kritik: Skolansvariga sviker sin plikt

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2024-06-13

Elever kan få vänta till sista året i grundskolan innan de får särskilt stöd. Arkivbild.

Kommuner och friskoleägare tar inte sitt ansvar vad gäller att ge skolorna resurser, så att skolorna i sin tur kan ge eleverna det stöd de behöver. Kritiken kommer från Skolinspektionen i en ny rapport.

Problemet med otillräckligt stöd till behövande elever återkommer ständigt i Skolinspektionens granskningar, år efter år. ”Anmärkningsvärt”, skriver myndigheten i en rapport till regeringen.

Det förekommer till exempel att lärare anmäler till rektor att vissa elever behöver särskilt stöd, men att anmälningarna blir liggande på hög därför att elevhälsans personal inte hinner med. Det förekommer också att frågor om anpassning och särskilt stöd skjuts fram och tillbaka mellan lärare, elevhälsa och rektor. Anpassning läggs till anpassning i det dagliga arbetet i klassrummet, när eleven snarare behöver särskilt stöd. Elever kan få vänta på sitt befogade stöd till årskurs 9, enligt Skolinspektionen

Myndigheten konstaterar att det finns skolor som arbetar på ett bra sätt med stöd, men att en del kommuner och friskoleägare ger inte sina skolor tillräckligt med resurser – ambitionsnivån är för låg. Det kan till exempel ta sig uttryck i att huvudmannen endast vid vissa tillfällen köper in tjänster i form av skolsköterska, psykolog eller kurator. Följden blir att arbetet med stöd får lösas så gott det går av varje enskild lärare.

Mot den bakgrunden skriver Skolinspektionen att den välkomnar att regeringen tillsatt en utredning som ska föreslå hur elevhälsan kan stärkas och hur arbetet med stödinsatser kan förbättras.

Följ ämnen i artikeln