Trump om Cruz-draget: Slöseri med tid

Publicerad 2016-04-28

Donald Trumps försprång är i det närmsta ointagligt.

Därför beskrivs omröstningen i Indiana som ett ödesval för Ted Cruz, och hans utnämning av Carly Fiorina till parhäst som en panikåtgärd.

– Det här är rent slöseri med tid, säger Trump.

Texassenatorn Ted Cruz har ingen chans på att vinna en egen majoritet av delegaterna i det republikanska primärvalet. 502 delegater återstår och Cruz behöver över 700. Härnäst ska Indiana avgöras och där har Donald Trump i nuläget 6 procentenheters ledning – 39 procent mot Cruz 33.

Hoppet för Cruz står därför till att försöka hindra Trump från att samla in de nödvändiga 1 237 delegaterna och sedan vinna nomineringen på partiets konvent.

Under onsdagskvällen presenterade han vad som i amerikanska medier kallas för en panikåtgärd – Ted Cruz utnämnde Carly Fiorina till sin vice presidentkandidat.

– Hon är noggrann. Hon är strukturerad. Hon är seriös, säger Cruz.

Efter Trumps segrar

Draget kommer efter att Donald Trump tagit storsegrar i fem stater knappt 24 timmar tidigare och bara dagar efter att Cruz och motkandidaten John Kasich meddelat att de ska samarbeta i sina försök att stoppa Trump.

Washington Post skriver i en analys att utnämningen av Fiorina är betydelselös och bara ett försök att ”stjäla” stöd från Trump – från kvinnor och särskilt i Carly Fiorinas hemstat Kalifornien.

Där delas det ut 172 delegater.

– Cruz spelar med de kort han fått på hand så bra det går, säger den republikanske strategen Russ Schriefer till Washington Post.

Han säger att det bästa utfallet är att väcka frågetecken kring Donald Trumps möjligheter att få en egen majoritet delegater före partikonventet.

Något som även källor inom Cruz-lägret signalerat är planen.

– Det nuvarande budskapet är ”Trump suger”, säger en källa till Politico.

”Röra om i grytan”

– Jag ser det här som ett sätt att röra om i grytan och gå tillbaka till den ursprungliga agendan där Cruz är den som skaka om i Washington.

Donald Trump var dock snabb med att förklara att han är långt ifrån orolig – redan innan det var officiellt att Cruz nominerade Carly Fiorina till sin parhäst.

– Jag tror det skadar honom, jag kan inte tänka mig att han gör det, sa Trump enligt Washington Post.

– Sen borde han inte nominera någon överhuvudtaget eftersom han inte har en chans.

Massiva förluster

Efter att det var officiellt var han om möjligt ännu tydligare:

– Efter massiva förluster i Arizona, New York, Pennsylvania, Rhode Island, Delaware, Connecticut och Maryland, såväl som 20 andra omröstningar, och givet det faktum att senator Cruz har miljoner färre röster än mig och blir överkörd i antalet delgater så är det här helt enkelt slöseri med tid, säger Donald Trump i ett uttalande enligt Washington Post.

Den före detta Hewlett Packard-vd:n Fiorina som själv hoppade av primärvalsracet tidigare i år var snabbt ute och slog mot såväl Donald Trump som demokraternas Hillary Clinton när hon nu gjort comeback i primärvalshetluften.

– Hillary och Trump är två sidor av samma mynt. De ställer inte systemet till svars: de är systemet, säger hon.

– Cynisk kapitalism funkar om du är rik och mäktig, som Trump eller Hillary. Ted Cruz kommer att återföra makten dit den hör hemma, till folket.