– Ni kommer att inse att EU är dödsdömt

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-06-22

Aftonbladet träffade Ukip:s Nigel Farage på kampanjmöte

Dödsdömt – EU är ett dödsdömt projekt och det kommer även Sverige att inse, sa Ukip:s Nigel Farage till Aftonbladets Wolfgang Hansson.

LONDON. Nigel Farage smakar en stund på ordet Swexit.

Säger att han inte funderat så mycket på om Sverige kan stå näst på tur att lämna EU efter en brexit.

– Med tanke på de enorma politiska förändringarna i ert land på kort tid så kan vad som helst hända.

”Vi har inte ens brittiska pass längre”, sa Nigel Farage vid mötet.

Ledaren för det EU-fientliga Ukip håller sitt sista stora valtal inför folkomröstningen i morgon som avgör om britternas ska stanna i EU eller inte. Platsen är trist källarlokal i Emmanuel Center nära det brittiska parlamentet.

När jag frågar honom om ett brittiskt utträde kan få andra länder, som Sverige, att välja samma väg så tror han mer på vårt grannland Danmark.

– Danskarna är definitivt redo för att lämna EU. Liksom holländarna.

Han torkar bort en liten svettdroppe på överläppen innan han fortsätter.

– EU är ett dödsdömt projekt. Det kanske fanns behov av det en gång i tiden men inte längre. Det är bara en tidsfråga innan även Sverige ser det.

Kan du se någon fara med en brexit?

– Fara? säger Farage och himlar med de stora ögonen. Fara i att få tillbaka våra gränser, att få tillbaka vår stolthet, få tillbaka vår demokrati? Absolut inte.

Men ekonomin kommer att drabbas.

– Åh, en massa politiker som aldrig haft ett riktigt jobb i hela sitt liv påstår en massa dumma saker. Kostnaden för EU-medlemskapet är numera mycket större än fördelarna.

Driver egen kampanj

Man kan med fog hävda att Nigel Farage spelar en biroll i detta drama, där premiärminister David Cameron och lämna-sidans frontfigur Boris Johnson är de två huvudkombattanterna. Farage anses så extrem att han inte får vara med i Voteleave-lägret utan bildat sin egen kampanj under parollen ”Believe in Britain”. En stor klisterlapp med det budskapet sitter på talarstolen.

Men det är inte vilken biroll som helst.

Det var Farage som tvingade Cameron att inför parlamentsvalet 2015 lova en folkomröstning om EU. Opinionsmätningar visade hur konservativa väljare strömmade över till Ukip på grund av deras två stora frågor: motståndet mot EU och mot invandringen.

Camerons sätt att locka tillbaka väljarna och bli omvald förra året var att utlova en omröstning. Nu kan det mycket väl bli så att Cameron själv stupar på det löftet.

Kritiserad affisch

Farage tvingade fram brexitomröstningen men paradoxalt nog kan han också bli den som ger remain-sidan segern.

När en tv-reporter frågar Farage om han är stanna-sidan ”hemliga vapen” fnyser den annars rätt godmodige Farage irriterat.

Skälet till frågan är att Farage i slutet av förra veckan lanserade en valaffisch som visar syriska flyktingar på väg upp genom Europa med texten ”Breaking point”. Valaffishcen ansågs även av många brexitanhängare vara rasistisk. Det blev en extra backlash eftersom lanseringen gjordes bara timmar före mordet på labourpolitikern Jo Cox som kampanjade för remain-sidan.

Åtminstone en konservativ parlamentsledamot hoppade av brexit-sidan efter affischen och gick över till remain-lägret.

Farage säger att han beklagar tajmingen men menar att det inte var något fel på affischen. Hans vägran att backa har skadat brexit-sidan. Men förmodligen spelar också mordet på Cox in. Har det gynnat någon så är det remain-sidan.

”Ensam och svår väg”

Själv pratar Farage helst om hur många etablerade politiker nu plockat upp frågor som Ukip drivit länge. Som att införa ett poängsystem för invandring efter australiensisk modell, eller att införa en självständighetsdag den 24 juni om brexit vinner.

– Det har varit en lång, stundtals ensam och ibland svår väg, säger Farage. Men jag är stolt över att vi lyckats omdana brittisk politik.

Huvudkritiken från Farage och andra på lämna-sidan är att EU inte längre främst handlar om frihandel.

– Det är en politisk union med ambitionen att styra hela Europa. Med egen nationalsång och en egen armé.

Han stoppar ner handen i kavajens innerfick och drar upp sitt pass.

– Vi har inte ens brittiska pass längre. De är EU-pass.

Stannar i politiken

På vägen bakom honom lyser frågan mot oss åhörare; vilken flagga är din? Ovanför den står en brittisk flagga bredvid EU:s. Budskapet kan inte missförstås. En äkta patriot röstar för brexit.

Farage ser morgondagens omröstning som en sista chans för britterna att lämna det sjunkande skepp som han hävdar att EU är.

– Med tanke på sammansättningen av parlamentet är jag rätt säker på att vi inte får en andra chans.

Den som tror att ett ja till att stanna i EU innebär dödsstöten för Farage och hans Ukip får nog tänka om.

Farage har inga tankar på att ge upp politiken även om han och brexitsidan förlorar.

När han lämnar står anhängare utposterade på trottoaren med skyltar där det står ”We want our country back”.