Efter bombhotet: "De anställda grät"

Publicerad 2014-06-19

Hysterisk stämning under utrymningen

Klockan 14.24 gick en man in på Stora Nygatan 26 i Gamla stan med ett bombbälte runt magen.

Dessutom uttalade han hot mot Moderaterna och Socialdemokraterna.

– De anställda grät, de var chockade, säger Martin som jobbar på adressen.

Strax innan halv tre fick polisen larm om att en man tagit sig in på människorättsorganisation Civil Rights Defenders kontor i Stockholm. Enligt vittnesuppgifter drog mannen undan sin rock och visade någon form av bombbälte. Samtidigt uttalade han hot mot både Moderaterna och Socialdemokraterna.

Polisen tog hoten på största allvar och utrymde adresser i både Gamla stan och på Sveavägen 68, där Socialdemokraterna har sitt partihögkvarter. Flera personer vittnade om att stämningen var hysterisk under utrymningen.

– De anställda grät, de var chockade, säger Martin som arbetar på en frilansfirma på Stora Nygatan 26.

Vill inte kommentera

En butiksägare på samma adress blev rädd när en främmande person knackade på dörren och sa att butiksägaren var tvungen att utrymma lokalen.

– Det var en person som knackade på hos mig och sa att det var en person som hade öppnat rocken och visat att han bar något farligt, kanske en slags bomb. Men det var det enda jag fick höra, säger personen till Aftonbladet.

Mannen befann sig på Civil Rights Defenders kontor när han yttrade hoten. Men organisationens kommunikationschef Hampus Stenberg är fåordig när Aftonbladet nådde honom.

– Det jag kan säga är att jag har utrymts från en lokal. Resten får du ta med polisen, säger han.

"Det är obehagligt"

På Sveavägen hade också en lång rad SL-bussar fastnat vid avspärrningarna. Busschauffören Mats Netz, 53, har stått sedan strax efter klockan 15.
- Hela situationen är tragisk. Det måste vara en stackars människa som förmodligen inte alls mår bra. Och han måste vara förvirrad, eftersom han riktar det mot båda sidor, säger han till Aftonbladet.