Nya mystiska spåret i Palme-mordet

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2015-02-26

Två minuter efter att Olof Palme mördades stod en man ett kvarter bort och pratade i en walkie-talkie - enligt ett anonymt brev som kom in till polisen bara dagar efter mordet.

I nästan 30 år har utredarna sökt efter brevskrivaren och nu kan de vara nära en lösning, avslöjar P4 Västerbotten.

– Det var min gamla kollega som skrev brevet. Det är jag övertygad om, säger Sten-Ove Danielsson, kommunalråd i Ånge till Aftonbladet.

Sveriges statsminister Olof Palme mördades den 28 februari 1986 på korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i Stockholm efter ett biobesök. En massiv polisinsats inleddes och massor av tips vällde in. Sex dagar efter mordet fick polisen ett anonymt brev, adresserat till utredningsledaren Hans Holmér. Brevet var poststämplat i Skelleftehamn och märkt med texten "Mycket viktigt".

Gick ut med efterlysning

P4 Västerbotten har tagit del av brevet och kan nu avslöja innehållet:

"Jag var i Stockholm på tillfälligt besök när Olof Palme mördades…" lyder den första meningen. Därefter förklarar vittnet att han gick på en parallellgata till Tunnelgatan på väg mot centralstationen under mordkvällen. Klockan 23.23, bara två minuter efter mordet, ser vittnet en lång man med blont hår som pratar i en walkie-talkie. Vittnet tror att mannen pratar tyska.

Polisen tar tipset på största allvar och går ut med en efterlysning i media där de frågar om personen som skrev brevet kan göra sig till känna, men får inget svar. Den mystiske brevskrivaren får namnet Skelleftehamnsmannen i tidningarna.

Lyckades aldrig hitta personen

Mannen skickar in ytterligare brev och ringer även in till polisen vid ett tillfälle. Men trots detta lyckades polisen aldrig identifiera personen bakom brevet.

– Vi hörde oss för. Vi åkte Sverige runt, hela Västerbotten och Norrbotten, men hittade honom aldrig, säger Thure Nässén, dåvarande polis till P4 Västerbotten.

Men nu, nästan 30 år senare, kan frågan på vem den mystiske Skelleftehamnsmannen är vara nära en lösning. Det har nämligen dykt upp en ny person som eventuellt kan avslöja identiteten. Sten-Ove Danielsson, kommunalråd i Ånge kommun, var kollega med en man under 80-talet när han jobbade på SJ och Danielsson är övertygad om att det är hans numera döde kollega som är Skelleftehamnsmannen.

Stämmer in

– Vi åkte den där sträckan hela tiden med SJ, först Stockholm och sen vidare till Skelleftehamn. Och min kollega jobbade då och han var i Stockholm under mordnatten och sedan i Skelleftehamn några dagar senare. Det kan inte finnas många i Sverige som rörde sig just den sträckan, säger han till Aftonbladet.

Palmegruppen har grävt fram det telefonsamtal som den mystiske mannen lämnade för nästan 30 år sedan, och Sten-Ove Danielsson ska få lyssna på en inspelning för att se om han känner igen rösten. Dag Andersson, spaningschef för Palme-gruppen, bekräftar för P4 Västerbotten att de försöker hitta identiteten på Skelleftehamnsmannen och att Danielsson ska få lyssna på samtalet.

– Jag är säker på att det är min före detta kollega som är rätt person. Jag ringde faktiskt till honom när media gick ut med en efterlysning och frågade om han hade varit i Stockholm under mordnatten och sedan i Skelleftehamn. Och han sa ja. Men då hade polisen inte kontaktat honom, säger Sten-Ove Danielsson.

Går igenom gamla tips

Förundersökningsledare Kerstin Skarp vill inte kommentera den pågående Palme-utredningen, men säger att de även går igenom gamla tips.

– Vi undersöker både nya och gamla uppgifter hela tiden. Det kan vara så att gamla uppgifter får ett nytt ljus när man tittar på dem på nytt. Mer än så kan jag inte kommentera, säger hon till Aftonbladet.

Om uppgifterna i brevet stämmer säger Sten-Ove Danielsson att det sätter Palme-mordet i ett helt nytt ljus.

– Då var det organiserat och fler personer som var inblandade, och inte bara en gärningsman som man trott tidigare, säger han till Aftonbladet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln