Sjöstedt: Jimmie Åkesson är en hycklare

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2014-07-04

Jonas Sjöstedt attackerar SD-ledaren i sitt tal i kväll: Nu ska han få svar på tal

I kväll kommer Vänster­ledaren Jonas Sjöstedt gå till svarsattack mot Jimmie Åkesson (SD) i sitt tal.

Han tänker bland annat måla ut honom som en hycklare och rasist.

- Det är vår uppgift att visa att SD inte bara är ett rasistiskt parti utan också ett högerparti, säger Sjöstedt.

I kväll klockan 19 är det Jonas Sjöstedt (V) som äntrar Almedalsscenen. Därmed är han sist ut av oppositionens partiledare att tala.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har markerat närhet till varandra genom att partiernas toppolitiker har suttit på första bänk under varandras tal. Om någon från S eller MP kommer att ge V-ledaren sitt stöd är dock oklart.

Även Jimmie Åkesson (SD) har talat.

”Var lika tydliga”

Han gick till attack mot sina politiska motståndare. Jonas Sjöstedt fick sig en känga för att vara otydlig i sin hållning till hot och våld som politisk metod.

- Trots att jag har en stark känsla av att våra politiska motståndare, framför allt på den yttersta vänsterkanten, kommer att passera anständighetens gräns i ännu högre grad än tidigare, vill jag passa på att vädja till de andra partierna att vara lika tydliga som jag själv är när det gäller synen på yttrandefrihet och respekt för demokratins spelregler, sa Åkesson bland annat.

SD-ledaren menade dock att också övriga partiledare gör sig skyldiga till ”infernalisk dumhet” när de målar ut SD som rasister.

Detta planerar Jonas Sjöstedt att svara på.

- Åkesson gick på mig väldigt hårt i sitt tal, det var ett ganska aggressivt tal egentligen. Nu ska han få svar på tal. Jag tycker det är vår uppgift att visa att SD inte bara är ett rasistiskt parti utan också ett högerparti, säger han.

Därmed kommer V-ledaren också att angripa Jimmie Åkessons flirt med Sveriges pensionärer.

- Han hävdar att han vill höja skatten på bankerna och sänka den för pensionärer. Jag menar att Åkesson då inte bara är en hycklare utan faktiskt går över lögnens gräns.

”Direkt lögnaktig”

Enligt Sjöstedt är Åkesson själv direkt skyldig till den skatteklyfta som skapats mellan pensionärer och andra. Detta eftersom hans parti har gett stöd till regeringens sänkta bolagsskatt och inkomstskatt.

- Att sedan komma, inför valet, och påstå att man står för en politik som beskattar banker och underlättar för pensionärer, då tycker jag att man är direkt lögnaktig.