Man stormade scenen när Malala fick pris

Publicerad 2014-12-10

En man har gripits efter att han stormat scenen när Malala tog emot Nobels fredspris.

Mannen fördes bort av uniformerad polis och sitter nu anhållen.

Enligt Oslopolisen är han student i Norge och sökte asyl i landet den 9 december.

Enligt den norska tidningen VG:s reporter på plats ska mannen ha stormat scenen och viftat med Mexikos flagga i samband med att priset delades ut. Uppe på scenen försökte han även säga något till Malala.

När mannen rusade upp scenen försökte Thorbjørn Jagland, nobelkommitténs ordförande, att stoppa honom.

Reste sig upp flera gånger

Enligt CNN Mexico, som granskat videoklippet, sa mannen "Snälla Malala... Mexico" innan han brottades ner av säkerhetspolis och greps.

VG:s chefredaktör Torry Pederson var på plats och berättar för tidningen hur han lade märke till mannen redan innan han rusade upp på scenen.

– Han satt längst ut till vänster på rad 22 eller liknande. Jag la märke till att han reste sig upp flera gånger. Han blev även tillsagd. När priset skulle delas ut tog han sig upp på scenen och försökte visa upp en flagga, säger han.

Mannen anhållen

Enligt honom tog det tid för säkerhetsvakterna att reagera.

– Det verkade som att de inte förstod vad som hände direkt. Mannen blev till slut omhändertagen av polis och säkerhetsvakter, säger han.

Mannen fördes därefter bort från Rådhuset av uniformerad polis.

– Personen är anhållen och vi jobbar med att få reda på vad som har hänt. Vi kommer att återkomma med ytterligare information, säger Unni Grøndal, kommunikatör vid Oslopolisen, till VG.

Mannens motiv är inte känt. Enligt ett pressmeddelande från Oslopolisen är mannen student i medicin och ska ha kommit till Norge i slutet av november. Han sökte asyl den 9 december. 

"Så vitt vi kan förstå var mannen inte inbjuden till prisutdelningen", står det i pressmeddelandet.

Polisen går nu igenom videfilmer för att få reda på hur mannen tagit sig in till prisutdelningen.

"De visar hur han går igenom säkerhetskontrollen, där mannen visiteras och hans ägodelar sänds genom röntgenkontrollen".

Ceremonin fortsatte som vanligt efter händelsen.