Gripne 19-åringens pappa: ”Han sa att han skulle till Norge”

Publicerad 2016-02-01

De två svenska medborgarna misstänks ha varit på väg till Mellanöstern för att ansluta sig till en jihadistgrupp.

Mirsad Bektasevic, 28, beskrivs som en veteran i terrorsammanhang – men den andre uppges vara en tidigare ostraffad 19-åring.

– Han sa att han skulle till Norge, säger hans pappa till Aftonbladet.

Männen greps i torsdags i den grekiska hamnstaden Alexandroupolis. De är än så länge misstänkta för vapenbrott men tros ha varit på väg till Mellanöstern för att strida för en jihadistgrupp.

När de greps bar de bland annat på två macheteknivar och två hölster till automatvapen, enligt grekisk polis. De ska också ha haft med sig mobiltelefoner, uniformer, stridsutrustning och kontanter.

En av de gripna, 28-årige Mirsad Bektasevic, beskrivs som en veteran i terrorsammanhang och har avtjänat flera år i fängelse för förberedelse till terrorbrott.

– Han har hög status och kan locka till sig yngre med anledning av det, säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp.

Den andre mannen uppges vara en tidigare ostraffad 19-åring. På sin Facebooksida använder han sig av en pseudonym och har bland annat gillat sidor med koppling till Kungälv där Mirsad Bektasevic har bott.

”Sa att han skulle ringa”

När Aftonbladet talade med hans pappa tidigare under söndagen kände han inte till att 19-åringen skulle ha gripits i Grekland.

– Vi pratade senast för kanske två veckor sedan. Han sa att han skulle åka till Norge och jobba. ”När jag har skrivit på kontraktet ska jag ringa dig”, sa han, men det har han inte gjort.

Efter samtalet med Aftonbladet sökte mannens farbror upp svensk polis.

– Jag gick till polisen och de sa att de inte visste någonting om det här, säger han.

Har ni försökt komma i kontakt med din brorson?

– Vi har inget nummer till honom. När han sa att han åkte till Norge sa han även att han skulle skaffa ett nytt nummer.

”Vet inte vad jag ska tro”

Senare ska dock polisen ha bekräftat att det rör sig om deras 19-årige familjemedlem, skriver GT.

– Jag fick veta det först genom att ni ringde. Sen dess har vi ringt polisen och pratat med dem och ja, det är min son som de har tagit, säger mannens far till tidningen.

Att 19-åringen ska ha haft tankar på att ansluta sig till en terrorgrupp är dock främmande för familjen.

– Jag kan inte se att det är så. De har tagit honom i Grekland men vi vet inte mer än så, säger pappan till GT och förnekar samtidigt att sonen någonsin uttryckt extremistiska åsikter.

– Hans syskon kommer att ta stor skada av det här, vi vet varken ut eller in just nu. Det är… Jag vet inte vad jag ska tro om det här. Jag är förvånad.