Så funkar försäkringen efter stormen

Publicerad 2015-11-30

Tusentals drabbades av stormen Gorm.

Många står nu med trasiga fönster, tak som blåst av eller bilar som träffats av ett träd.

Så här ska du göra när olyckan varit framme.

– Se till att fota allt, säger Ingemar Helgesson på Länsförsäkringar.

Försäkringsbolagen har under morgonen varit nedringda. Många behöver anmäla skador på hem, fritidshus och bilar efter att stormen Gorm dragit förbi.

På morgonen hade Länsförsäkringar fått 250 anmälningar och de allra flesta av dem gällde tak som blåst av eller stormskador på hus. Även Trygg-Hansa har fått flera anmälningar från stormdrabbade personer, hittills har de fått ungefär 80 anmälningar.

– De flesta har anmält skador på verandor, tak och glasytor. I vissa fall handlar det också om träd som fallit på byggnader, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Det täcker försäkringen

Vad försäkringen täcker och inte täcker beror helt på vad man har tecknat för försäkring. Absolut vanligast är att ha en så kallad villahemförsäkring.

Den täcker skador på allt som har med huset att göra såsom fasad, rutor eller tegelpannor.

– Du har ett väldigt gott skydd mot storm om du har en villahemförsäkring med allrisk, säger Ingemar Helgesson, kommunikationschef på Länsförsäkringar Skåne.

Med en allriskförsäkring ingår också skador på fristående byggnader som bland annat poolhus, växthus, staket och båthus.

Enligt Ingemar Helgesson har Skåneborna blivit bra på att skydda sig från stormar.

– Vi har sett att Skåne drabbats av stormar flera år, så människor börjar bli vana och kan hantera det. De har blivit bättre på att förbereda sig genom att bland annat snurra fast saker, säger han.

”Ta fram kameran”

Får man en skada på hus eller annat så gäller det att dokumentera skadorna. Ta fram kameran och fotografera vad som hänt i olika vinklar så att du kommer ihåg vad som skett när du ska anmäla det till försäkringsbolaget.

– Oftast börjar man röja bort saker innan man fotar, men se till att fota och dokumentera allt. Då har du bevis på vad som hänt, säger han.

Sedan gäller det att anmäla skadan och vänta på besked från ditt försäkringsbolag.

Det är fortfarande oklart hur mycket skada stormen Gorm lett till, det får vi enligt försäkringsbolagen veta om ett par dagar.

Följ ämnen i artikeln