Nyårsattacken i Köln: Vad vi vet (och inte vet än)

Uppdaterad 2016-01-10 | Publicerad 2016-01-08

Nyheten om massövergreppen mot kvinnor utanför centralstationen i Köln har skakat om Tyskland, Europa och världen.

När en nyhet får så stor uppmärksamhet är det viktigt att hålla reda på vad som är bekräftat och inte.

Här är det vi vet – och inte vet – just nu.

Vad vi vet:

Antalet anmälningar fortsätter att öka

Enligt polisen i Köln har de mottagit 516 anmälningar om brott från området kring centralstationen i Köln, uppger tyska medier och internationella nyhetbyråer.

Omkring 40 procent av dessa ska röra sexualbrott och ofredanden, där minst två av fallen ska röra anmälningar om våldtäkt. Bara mellan fredagen och lördagen ökade antalet anmälningar med 209 fall.

Misstänkta gärningsmän

Enligt myndigheterna har 31 misstänkta gärningsmän identifierats, varav 18 uppges vara asylsökande. Nio är algerier, åtta marockaner, fem iranier, fyra syrier och två tyskar. De tre återstående är från Irak, Serbien och USA.

På fredagen greps två misstänkta gärningsmän efter att man kunnat säkra bevis från männens mobiltelefoner.

Polisen har tidigare uppgett att de män som setts vid järnvägsstationen till allra största del ska ha sett ut att ha bakgrund i Nordafrika eller Mellanöstern. Den stora folksamlingen har beskrivits som berusade unga män.

AFP

Attacker på fler platser i Tyskland

Liknande attacker, men i mindre skala, har rapporterats i både Stuttgart och Hamburg. I den sistnämnda staden rör det sig om ett 30-tal anmälningar.

Första nyhetsrapporteringen redan på nyårsdagen

På nyårsdagen rapporterade flera tyska lokaltidningar om attackerna. Bland annat Der Express, Kölnische Rundschau och Kölner Stadt-Anzeiger.

I artiklarna vittnar anonyma unga kvinnor om hur de blivit omringade, rånade och sexuellt antastade.

En 22-årig kvinna berättar hur fem män omringat henne och hennes vän: ”Deras händer var överallt. Jag har aldrig varit med om något liknande. De skrattade åt oss och tog våra mobiltelefoner när vi ropade på hjälp”.

Enligt samma 22-åring blev de illa bemötta på polisstationen när de senare anmälde händelsen. ”Polisen sa att han inte kunde göra något och att man bör ta hand om sina saker”.

Det politiska efterspelet

På tisdagen kallade borgmästaren i Köln, Henriette Reker till krismöte där hon på den efterföljande presskonferensen fick frågan om hur kvinnor bäst ska skydda sig. Reker svarade då att hon rekommenderade kvinnor att hålla en armlängds avstånd till främmande män. Ett uttalande som lett till massiv kritik.

Wolfgang Rattay/Reuters

Attackerna på nyårsnatten har väckt stor vrede både i Tyskland och runt om i världen.

– Känslan kvinnorna hade i det här fallet av att vara fullständigt värnlösa och utlämnade är för mig personligen inte godtagbart och därför är det viktigt att allt som hände måste komma ut i öppenheten, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på en presskonferens under torsdagen.

Justitieminister Heiko Maas har konstaterat att eventuella nyanlända som varit inblandade kan straffas med utvisning. Han var dock noga med att ta ställning mot de som vill lägga skulden på alla flyktingar för vad ett fåtal män gjort.

– Lagen diskriminerar inte utifrån en persons ursprung eller pass. Alla är lika inför lagen, sa han enligt BBC.
 

AFP

Maktlös polis

Enligt en läckt polisrapport, som skrivits tre dagar efter händelserna på nyårsnatten, kunde polisen på plats omöjligt kontrollera alla incidenter eftersom det var för mycket som hände på samma gång. Polisarbetet beskrivs som frustrerande eftersom man inte kunde hjälpa alla utsatta. Vid vissa tillfällen hade de inte tid att ens dokumentera alla anmälningar och vittnesmål.

På fredagseftermiddagen kom besked om att polischefen i staden, Wolfgang Albers, har tvingats gå i ”tillfällig pension” till följd av skandalen, rapporterar flera internationella medier.

På lördagen arbetade mer än 100 utredare med anmälningarna från nyårsnatten.
 

AFP

Risk för våldsam lördag

Islamofobiska nätverket Pegida höll på lördagen en demonstration utanför centralstationen och motdemonstrationer fanns också på plats. Polis och Pegida-demonstranter drabbade samman och polisens vattenkanoner och tårgas möttes av smällare och flaskor. Även fredliga demonstrationer hölls i Köln under lördagen.

Vad vi inte vet:

Vad var motivet?

117 av de hittills 170 anmälningarna rör sexualbrott, däribland två våldtäktsanmälningar. Övriga rör främst stöld. Om motivet bakom de sexuella trakasserierna var att försöka stjäla olika värdesaker och liknande har än så länge inte framgått. Polisen har kommunicerat att flera av de misstänkta personer som identifierats har kopplats till någon form av organiserad brottslighet i Köln.

Om motivet enbart var att begå sexualbrott är det en helt ny nivå av organiserad brottslighet, sade Tysklands justitieminister Heiko Maas i ett uttalande i veckan.

TT Bild

Har det organiserats – och hur?

Med uppgifter om uppemot 1 000 män organiserade i smågrupper vid järnvägsstationen är det tydligt att en fråga måste besvaras.

Hur organiserades attacken?

Denna fråga har också lyfts av justitieminister Maas.

– Om tusen människor samlas och begår samma typ av brott, då måste det vara någon form av organisering inblandad, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det är bland annat detta som en redan igångsatt utredning ska ta reda på.

Varför dröjde det innan det blev en världsnyhet?

På nyårsdagen började flera av Kölns lokaltidningar rapportera om händelsen, med hjälp av anonyma vittnesmål och obekräftade uppgifter från poliskällor. Polisens officiella kommunikation talade om ett relativt lugnt och lyckat nyårsfirande i staden, något de senare fått kritik för.

AFP

Först på måndagen den 4 januari, när polisen i Köln höll en presskonferens tillsammans med borgmästaren, hakade de största tyska medierna på nyheten som senare spreds över världen. För första gången fanns nu officiella uppgifter från myndigheterna att ta del av.

Flera tyska medier har dock fått kritik för att de under måndagen och tisdagen inte rapporterade om vad som hänt i Köln. Public service-kanalen ZDF:s ställföreträdande chefredaktör Elmar Thevessen bad på tisdagen om ursäkt på Facebook för att de inte rapporterat något om händelserna i måndagens nyhetssändning.

Följ ämnen i artikeln