Barn spelade gratisspel – för 60 000 kronor

Uppdaterad 2015-07-27 | Publicerad 2015-07-22

Clash of Clans, ett av spelen som blev en dyr historia för familjen.

En nioåring fick lov att ladda ned två gratis mobilspel på semestern hos mormor och morfar.

Två veckor senare hade apparna kostat familjen 60 000 kronor.

– Nioåringen är förtvivlad över det som hänt, säger pappan Max Florenius till DN.

I slutet av juni var nioåringen på semester hos sin mormor och morfar. Han frågade sina föräldrar om han fick ladda ned de populära mobilspelen Clash of Clans och Dragonvale från App Store.

Då apparna var gratis gick de med på det.

Chockades av räkningen

I måndags kom en räkning på 21 000 kronor från kreditkortsföretaget. Familjen spärrade kortet direkt, men det visade det sig att köpen inuti apparna uppgick till 60 000 kronor.

Spelen är gratis att ladda ned, men på App Store står det i liten stil att det går att göra köp inuti apparna.

Sonen har inte förstått att det handlar om riktiga pengar och nu väntar familjen på besked från Apple i Frankrike, som de är skyldiga pengarna.

– Vi förstår givetvis att vi har ett ansvar i detta men här vänder sig spelföretagen och Apple till unga och som vi ser det kan en nioåring inte ingå ett giltigt avtal med ett amerikanskt multinationellt företag utan föräldrarnas samtycke, säger Max Florenius till DN.

Varnar för "gratisspelen"

Sedan 2011 finns en spärr som gör att användare måste skriva in sitt lösenord varje gång hen köper något i ett spel, men den har visat sig fungera dåligt.

På sajten Pappas appar, som recenserar gratisappar, varnar många föräldrar för Clash of Clans. De berättar att deras barn och unga har kunnat bränna stora summor pengar i spelet utan att behöva skriva in lösenordet.

"Min son har lyckats med att beställa ”gems” på Clash of clans för, hör häpna, för drygt 23 000 SEK. Fan hoppas jag kan lösa detta. Det är ju fruktansvärt, kan ju förstöra hela ekonomin", skriver signaturen "Christer i Götet", vars tolvårige son inte heller ska ha förstått att det var riktiga pengar som debiterades.

Spelet har en åldersgräns på 13 år enligt den finska speltillverkaren Supercell. Men på Apple Stores nedladdningssida står det att gränsen går vid nio år.

Aftonbladet har sökt företrädare för Apple Sverige.

Följ ämnen i artikeln