5 200 asylsökande senaste veckan

Uppdaterad 2015-09-17 | Publicerad 2015-09-16

Flyktingkrisen. Drygt 1 800 asylsökande har registrerats i Malmö den senaste veckan. Bara under tisdagen och onsdagen kom drygt 1 100 personer, så många att Migrationsverket tvingades stänga sina lokaler under drygt två timmar.

Vid 20-tiden i tisdags kväll fick Migrationsverket i Malmö tillfälligt stänga ankomstboendet på Jägersro. Det var då så fullt av människor i lokalen att asylsökande fick vänta utanför.

– Det kom jättemånga människor på en gång, av säkerhetsskäl kunde vi inte låta alla komma in i lokalen. Den är bara dimensionerad för hundra personer så därför blev det en propp, säger Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst.

Migrationsverket hade inte fått några signaler om att så många människor var på väg.

– Det är svårt att beräkna, inte alla som kommer till Malmö central vill följa med oss, många vill resa vidare på egen hand.

Från tisdags morse till i onsdags kväll har det kommit drygt 1 100 flyktingar till ankomstboendet. Det rör människor som körts i bussar från Trelleborgs hamn och Malmö central och personer som tagit sig dit på egen hand, säger Linus Lindqvist, pressinformatör på Migrationsverket.

De ankommande transporterar sedan dit det finns lediga boendeplatser och kapacitet att registrera asylansökan.

TT