Fel, fel, fel - SMHI

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-05-07

Var tredje prognos stämmer inte

Lita inte på meteorologerna.

Sedan 1 april har var tredje prognos från SMHI slagit fel, visar Aftonbladets granskning.

- Det är för dåligt. Det är rimligt att kräva att åttio procent av prognoserna ska stämma, säger tv-meteorologen Pär Holmgren.

Aftonbladet har kartlagt träffsäkerheten i SMHI:s prognoser mellan 1 april och 5 maj. Vi valde ut fyra städer i olika delar av landet och jämförde prognosen för nästkommande dag med hur vädret faktiskt blev.

Inte förvånad

Resultatet? 33,5 procent av prognoserna slog fel.

SVT:s Pär Holmgren är förvånad - men också inte.

- Ungefär 80 procent av SMHI:s prognoser brukar stämma och det tycker jag är en rimlig nivå. Men samtidigt ska man ha klart för sig att alla väderprognoser är mer eller mindre fel. Det går inte att förutspå exakt hur vädret ska bli.

Johan Groth, marknadschef på SMHI och känd som tv-meteorolog, beklagar att prognoserna har varit lika svajiga som vädret den senaste månaden. Han säger också att det finns ett samband.

"I en kinkig period"

- Rent meteorologiskt är vi inne i en kinkig period just nu när kylan dör ut och värmen är på väg. Kriget mellan varm och kall luft är svårt att fånga i våra modeller. Prognoserna är mer pålitliga när årstiderna är etablerade.

I söndags slog prognosen helt fel i Stockholm. I stället för 12 grader och sol blev det kallt och molnigt. Ett typexempel, enligt Pär Holmgren.

Litet räknefel räcker

- Vi missbedömde hastigheten på ett lågtryck från väster, det stannade kvar längre än väntat. Det räcker med ett litet räknefel för att prognosen ska slå helt fel.

- Drabbar det dessutom Stockholm blir uppmärksamheten större. Hade vi gjort samma sak i Kiruna hade ingen tänkt på det.

Här är några av vädermissarna

Hans Österman

Följ ämnen i artikeln