MYSTERIET

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-18

Skeppet hittat – ingen vet vad som hänt

LONDON. Det försvunna fraktfartyget Arctic Sea har hittats – utanför Kap Verde.

Men vad som egentligen hänt är fortfarande höljt i dunkel.

Nu ska besättningen och kaptenen förklara sig.

I går bordades fartyget av den ryska militären. De femton besättningsmännen förhörs ombord på det ryska krigsfartyget Ladnij. Samtliga uppges vara oskadda.

– Inom några timmar borde vi kunna redogöra för händelseförloppet, varför radarkontakten med fartyget förlorades och varför det ändrade sin destination, sa den ryske försvarsministern Anatolij Serdjukov.

Dimridåer

Men sent i går kväll var de många märkligheterna kring Arctic Sea fortfarande oförklarade.

De förvirrade rapporterna och spekulationerna om fartygets öde kommer sig delvis av att ryska underrättelsetjänster medvetet spritt felaktig information för att lägga dimridåer för eventuella kapare.

Besättningen ska dock inte ha hållits under vapenhot när fartyget bordades utanför Kap Verde.

– Vi har under en tid haft en uppfattning om vart den går, men av taktiska orsaker har vi inte kunnat kommentera det. Det pågick grov utpressning och det handlade om pågående fara för liv och hälsa, säger Olof Nyholm på finska Centralkriminalpolisen till TT.

Misstänker utpressning

Finsk polis utreder fallet som misstänkt utpressningsförsök sedan någon avkrävt fartygets finska ägare Solchart Management en lösesumma på drygt tio miljoner kronor. Men man vet inte om kravet kommer från kapare.

Eller om fartyget ens varit kapat.

Andra spekulationer talar om försök till försäkringsbedrägeri, att det skulle finnas en hemlig last ombord eller att det varit någon ägardispyt.

Här hittades kapade fartyget Arctic
Sea