Löfven pressas

Publicerad 2012-10-18

Majoriteten av partitoppen vill sätta stopp för vinster i välfärden

Partikamraterna ökar trycket på Stefan Löfven om vinsterna i välfärden.

Nu kräver ex-ministern Morgan Johansson lagstiftning.

– Vi behöver en lag som begränsar möjligheten att ta ut vinst, säger han.

I morgon ska partitoppen ta ställning i ödesfrågan.

Den infekterade striden inom Socialdemokraterna om vinster i välfärden är inne i ett intensivt skede. ­Aftonbladet kan i dag avslöja att verkställande utskottet i morgon ska diskutera de slutsatser som referensgruppen hittills kommit fram till. En vecka senare är det partistyrelsens tur att väga argumenten.

Aftonbladet har kartlagt vad styrelseledamöterna tycker.

Sju av de 18 som svarat tycker att det räcker med ­rejält höjda kvalitetskrav.

Elva av ledamöterna i partistyrelsen vill helt förbjuda eller kraftigt begränsa vinstuttag.

Kräver lagstiftning

Hittills har Stefan Löfven duckat och hänvisat till referensgruppen. När han pressats i frågan har han sagt att han är för en begränsning men mot ett förbud.

Exministern Morgan Johansson, som sitter i partiets programkommission, är tydlig: Det krävs lagstiftning för att begränsa vinsterna. Höjda kvalitetskrav eller en etisk kod som S-distriktet i Stockholms län har föreslagit räcker inte, menar han.

– Bara en lag kan säkerställa att det finns tillräcklig tillsyn och bra sanktionsmöjligheter, säger Johansson.

– Att inte ha vinstbegränsning får väldigt skadliga effekter. Risken för vanvård i äldreomsorgen ökar liksom betygsinflationen i skolan.

Johansson, som är ordförande i riksdagens justitieutskott, vill inte låsa sig vid hur stor en vinst ska få vara men nämner ett vinstuttag som är lika stort som statslåneräntan plus en procent. För 2012 skulle det innebära en vinst på 3,57 procent.

”Härjar fritt”

– Hela världen är full av modeller för detta. Det är bara i Sverige som vi har haft den här extremt liberala linjen där riskkapitalbolagen kunnat härja fritt.

Morgan Johansson tror till skillnad från vinstförespråkarna att S kan tjäna på att ta tydlig ställning mot vinster i välfärden.

– Vi ska ta den här diskussionen offensivt. Stödet för ökade regleringar går långt in i borgerligheten.

Phia Andersson, ordförande i Älvsborg södra, tillhör dem som vill ha ett förbud mot att ta ut vinst.

– Jag vill ha ett vinstförbud men det krävs även ett regelverk för att undvika att företagen hittar en massa kryphål. Skattepengarna ska gå till verksamheten.

Riksdagsledamoten Jörgen Hellman håller med.

– Vinsten ska återinvesteras i verksamheten. Sen vill jag ha ett bättre regelverk vid försäljningar, säger han.

Hans Ekström, riksdagsledamot från Sörmland, föredrar höjda krav på kvalitet.

– Det behövs någon typ av reglering men jag vill inte förbjuda aktiebolag att vara verksamma inom välfärden. För medborgarna är det kvaliteten som är viktig, inte vem som driver verksamheten.

Frågan avgörs på partikongressen i början av april nästa år.

Så tycker de andra partierna

Sverigedemokraterna: Har sagt nej till ett vinstförbud. I sitt sommartal sa Jimmie Åkesson att vinstuttaget i SVB-bolag var för liten.

Alliansen: Socialminister Göran Hägglund föreslog i går en ”etisk plattform” för vårdföretag. I september tillsatte regeringen en utredning som ska se över ägarförhållandena. Ska vara klar i januari 2014.

Vänsterpartiet: Mest positiva till ett vinstförbud. Vill att bara så kallade SVB-bolag ska få bedriva välfärdsverksamhet. SVB-bolag får göra en vinst som är lika stor som statslåneräntan plus en procent.

Miljöpartiet: Vill att bolagen ska skriva in i bolagsordningen att vinst inte får vara syftet.

Så ska frågan utredas

26 oktober: Partistyrelsemöte. Frågan om välfärdsvinster finns på dagordningen.

3-7 april 2013: Frågan ska avgöras på partikongressen i Göteborg. Till den har 179 motioner som behandlar vinstfrågan kommit in. Knappt hälften vill antingen förbjuda eller kraftigt begränsa vinstuttag. Det är den fjärde vanligaste motionsfrågan. Totalt har 1913 motioner kommit in.

19 oktober: Möte i verkställande utskottet. Ska, enligt uppgift, behandla de slutsatser referensgruppen kommit fram till. I referensgruppen sitter Carin Jämtin, Lena Hallengren, Ibrahim Baylan, Anneli ­Hulthén, Marika Lindgren Åsbrink och Magdalena Andersson.