Fidel: "Det är nog nu, Nordkorea!"

Publicerad 2013-04-05

Efter en allt mer spänd ton från Nordkorea manar nu Fidel Castro till lugn, "Ni har visat vad ni kan, det är nog nu."

Situationen på den koreanska halvön blir allt mer spänd.

Med kärnvapenspetsar bara ett knapptryck ifrån uppskjutning manar nu Fidel Castro Nordkorea att lugna ner situationen:

"Det är det närmaste vi kommit kärnvapenkrig sedan Kubakrisen för femtio år sedan."

Kubas tidigare ledare Fidel Castro skrev i dag ett öppet brev till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Där förklarar han att Nordkorea nu har bevisat att man är kompetenta och besitter högt teknologiskt kunnande, men att det nu är dags att komma ihåg sina förpliktelser mot andra.

"Nordkorea har alltid varit vänliga mot Kuba, eftersom Kuba alltid stått vid deras sida och kommer fortsätta göra så", skriver Castro i artikeln som publiceras i partiorganet Granma.

Påverkar hela världen

Men Fidel Castro väljer nu alltså att också kritisera sina ideologiska vänner i Nordkorea:

"Nu när man visat sina tekniska och vetenskapliga förmågor är det dags att tänka på att man med den här typen av krig riskerar att påverka 70 procent av världens befolkning."

Han skriver också att situationen i Korea både är otrolig och absurd, men att det samtidigt är en av de allvarligaste kärnvapenkriserna sedan USA och Sovjetunionen spände musklerna under Kubakrisen.

"Obama, ondaste någonsin"

Fidel Castro var själv med under 1962 års kris, då han ledde Kuba medan kalla krigets antagonister nästan startade kärnvapenkrig, efter att Sovjet hotat att placera kärnvapenmissiler på Kuba.

Den gången lyckades de två parterna komma överens. Sovjet drog tillbaka sina missilramper och USA lovade att aldrig invadera Kuba.

Förutom att be Kim Jong-Un att ta ett steg tillbaka riktar Castro också skarpa ord mot Barack Obama. Han skriver att USA har det yttersta ansvaret för att förhindra kriget och att Obama kommer att framstå som den mest olycksbringande figuren i USA:s historia om han skulle misslyckas.